kompaniia-yaka-obsluhovuvalas-u-banku-konkord-zaiavliaie-shcho-fond-harantuvannia-bezpidstavno-zablokuvav-yii-koshty-na-zarplatu-pratsivnykiv

Компанія, яка обслуговувалась у банку "Конкорд", заявляє, що Фонд гарантування безпідставно заблокував її кошти на зарплату працівників

 • 154859 переглядiв

Компанія, що має кошти в банку "Конкорд", стверджує, що Фонд гарантування незаконно блокує доступ до її коштів, призначених для виплати заробітної плати та сплати податків, незважаючи на те, що триває процес задоволення вимог кредиторів. Компанія, яка вже кілька місяців не може отримати кошти, планує подати до суду на бездіяльність Фонду та його бездіяльність щодо повернення коштів.

Одна з компаній, яка тримала кошти на рахунку у банку "Конкорд", з початком його ліквідації стикнулася з тим, що не може їх повернути, попри те, що черга її виплат настала. У компанії вважають, що Фонд гарантування вкладів безпідставно блокує повернення коштів. У коментарі УНН представник компанії заявив, що ці кошти мали б піти на зарплати працівникам та сплату податків.

Деталі

Як пояснили у компанії, кошти про якій йде мови, були вкладом. І не були під заставою, чи під арештом чи обтяжені іншим чином. У відповідності до закону, ці кошти віднесені до 7 черги кредиторських вимог (вимоги юросіб, не пов’язаних з банком).

8 листопада Фонд гарантування вкладів повідомив, що задоволення цієї черги вимог – триває. Однак, у компанії кажуть, що попри законність своїх вимог – кошти вони зараз отримати не можуть.

"Компанія звернулась до Фонду з вимогою про виплату належних їй коштів. Однак, вже четвертий місяць жодних письмових відповідей від Фонду не надходило. Фонд взагалі не відповідає на жодне звернення компанії. В усному порядку Фонд зазначив, що кошти на рахунку будуть перебувати доки компанія не поверне кошти отримані за кредитним договором, що по собі є втручання у право мирне володіння майном в розумінні статті 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", - пояснють у компанії, наголошуючи, що саме кошти вкладу про який йде мова, не були заставою і не обтяжені жодними іншими зобовязаннями.

Такі дії Фонду, у компанії вважають протиправними.

Фонд обізнаний, що кредитний договір забезпечений заставою (депозитами) які вдвічі є більшими ніж заборгованість за кредитним договором (оскільки підприємство обслуговувало кредит за рахунок отриманих відсотків за депозитами і лише з 1 серпня утворилась заборгованість, бо за депозитами Фонд припинив нарахування відсотків (мова йде про те, що з моменту оголошення регулятором про ліквідацію банку та відкликання ліцензії на депозити у цьому банку більше не нараховуються відсотки, тоді як відсотки за кредитами продовжують нараховуватися у повній мірі – ред.). 
По-друге, Фонд має діяти виключно в правовому полі, звертатись до суду, але ніяк не безпідставно утримувати кошти на рахунку. Компанія вважає, що такі дії Фонду підпадають під дію ст. 367 КК України (невиконання службовою особою своїх службових обов'язків) 

- пояснили у компанії.

Представник компанії пояснює, що вже четвертий місяць вони не мають можливості користуватись належними компанії коштами та здійснювати повноцінно господарську діяльність, оскільки весь час займається з’ясуванням підстав не повернення коштів, підготовкою звернень до Фонду, до правоохоронних органів, оскільки такі дії спрямовані на заволодіння майном компанії.

"Окрім звернення до правоохоронних органів , компанія має на меті звернутись до суду (хоча це і займе 3-4 місяці), де стягнути не тільки належні їй кошти , а і судові витрати (на професійну правничу допомогу) так і моральну шкоду. Вказане може значно збільшити кредиторські вимоги компанії, та в свою чергу протиправна поведінка Фонду збільшить виплати банку, що фактично є розтратою коштів належних власникам банку, що перебуває на стадії ліквідації", - наголосив представник компанії.

УНН готує запит з тим, щоб отримати позицію Фонду гарантування вкладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підприємства-позичальники банку "Конкорд" можуть оскаржувати бездіяльність Фонду гарантування – юрист

Лілія Подоляк

Економіка

    Популярні

    Новини по темі