ukenru
komisiya-rye-vinesla-verdikt-schodo-vikonannya-ukrayinoyu-rishennya-yespl-u-spravi-gongadze

Комісія РЄ винесла вердикт щодо виконання Україною рішення ЄСПЛ у справі Гонгадзе

 • 16375 переглядiв

КИЇВ. 20 вересня. УНН. Рада Європи закликала Україну завершити розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Таке рішення прийняв Комітет міністрів Ради Європи щодо моніторингу виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), передає УНН, посилаючись на рішення Комітету.

"Комітет міністрів знову звернувся до української влади з проханням якомога швидше надати інформацію про підсумки касаційного розгляду щодо вироку, винесеного щодо одного з винних у вбивстві - Пукача, і висловив надію на швидке завершення цих розглядів", - сказано в рішенні.

Комітет також "висловив жаль у зв'язку з тим, що, незважаючи на його попередні рішення і майже через 18 років, розслідування щодо підбурювання та організації вбивства Гонгадзе ще належить завершити".

"Комітет міністрів настійно закликав владу забезпечити якнайшвидше завершення розслідування відповідно до стандартів Конвенції, запропонував їм вказати, де зараз знаходиться розслідування, з якими труднощами вони можуть зіткнутися, які заходи перебувають на розгляді для подолання можливих труднощів і протягом якого часу можна очікувати, що розслідування буде завершено", - сказано в рішенні.

Що стосується загальних заходів, в комітеті відзначили, що правоохоронні органи і суди активно застосовують нові положення, що стосуються злочинів проти журналістів і журналістської діяльності.

У Комітеті наголосили, що українська влада відповідно зобов'язана застосовувати активний підхід при розгляді загроз і злочинів проти осіб, стосовно свободи вираження поглядів.

Також було підтверджено готовність Ради Європи допомагати в подальшому здійсненні реформ, в тому числі шляхом проведення оцінки впливу прийнятих законодавчих заходів, а також участі в навчальних заходах.

"Комітет міністрів запропонував владі надати до 31 березня 2019 року оновлений і зведений план дій або звіт, який відповідає на вищезазначені питання, з тим щоб дати можливість всебічної оцінки впливу прийнятих загальних заходів", - сказано в рішенні.

Нагадаємо, Комітет міністрів Ради Європи 18-20 вересня проводив перевірку щодо того, як його держави-члени, включаючи Україну, виконують рішення Європейського суду.

Українські Національні Новини

Політика