ukenru
kobolyev-povyazav-zaluchennya-partneriv-u-gts-iz-protidiyeyu-pivnichnomu-potoku-2

Коболєв пов'язав залучення партнерів у ГТС із протидією "Північному потоку-2"

 • 10543 переглядiв

КИЇВ. 29 жовтня. УНН. Збереження можливості залучити партнерів до капіталу оператора ГТС України є вагомим аргументом проти будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", яким Росія збирається постачати газ в обхід України. Про це написав голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

"На трьосторонніх перемовинах щодо транзиту газу територією України після 2019 року російська сторона піднімала питання надання дозволу для завершення будівництва Північного потоку 2. Це питання піднімалось в двосторонньому форматі, де українська сторона не була присутня, але, як мені повідомили джерела з ЄК, серед аргументів Газпрому була одна цікава теза: "Наш проект (тобто ПП2), не тільки суто комерційний, але й цілком проєвропейський, бо в ньому є європейські компанії-партнери. Ми готові ділитись прибутками від транспортування газу з вами", - написав Коболєв.

За його словами, "саме тому дуже важливо розуміти перед голосуванням за проект закону 2239-1: збереженя вікна для залучення партнера в капітал оператора ГТС - наш вагомий аргумент проти ПП2".

"Ми не можемо програти конкурентну боротьбу за європейських партнерів з Газпромом. Навіть на рівні декларацій. Дуже сподіваюсь, нас почують", - підсумував він.

Нагадаємо, напередодні, 28 жовтня, у Брюсселі відбулися тристоронні переговори (Україна-Росія-Єврокомісія) щодо транзиту газу з 2020 року. У ЄК висловили розчарування за підсумками перемовин.

За підсумками зустрічі у Нафтогазі вказали, що відносини між оператором ГТС України та російським Газпромом мають відповідати вимогам європейського енергетичного законодавства.

Українські Національні Новини

Політика