ukenru
kiyevu-potriben-sistemniy-i-profesiyniy-upravlinets-kandidatka-v-meri-stolitsi-grantseva-pro-svoyi-motivatsiyi

Києву потрібен системний і професійний управлінець: кандидатка в мери столиці Гранцева про свої мотивації

 • 57558 переглядiв

У мери столиці зареєстровано три жінки. Одна з них Діана Гранцева, вперше "засвітилася" в політиці. В інтерв'ю УНН вона розповіла про себе, свої мотивації, програму і зв'язки з олігархами.

КИЇВ. 7 жовтня. УНН. Місцеві вибори призначено на 25 жовтня. У столиці за крісло мера битимуться 20 осіб, серед яких 17 чоловіків і 3 жінки. Дві з них блондинки: Ірина Верещук - представниця партії "Слуга народу" і Олена Філіонова - блогер і ведуча. І одна брюнетка: Діана Гранцева, інтерв'ю з якою і записав УНН.

Перше наше запитання, звичайно ж, про мотивацію. Що спонукало Вас висунути свою кандидатуру?

Я приїхала до Києва в далекому 1998 році зовсім юною дівчиною, молодим дипломованим фахівцем з невеликого південного містечка і закохалася в Київ з першого погляду. Мене вразила його велич, краса, його вікова історія, і при цьому якась теплота, м'якість і крихкість.

За своє життя я побувала майже в усіх найбільших містах світу, бачила і неймовірні хмарочоси, і чудеса архітектурної думки, і історичні пам'ятки, які стали символами епох. Але кожен раз я поверталася назад і мріяла, щоб одного разу і моє улюблене місто посіло гідне місце в рейтингах світових столиць; щоб приїжджаючи в будь-яку точку світу - ми могли з гордістю на питання: Where are you from? відповісти: Я - киянин/киянка.

Однак, роки йшли, а нічого особливо не змінювалося. Один мер змінював іншого, одна політична сила приходила на зміну іншій, але ні Києву це не принесло особливої користі, ні киянам не стало жити краще і комфортніше. Незалежно від того, ким були попередні мери: спортсменами, політиками, банкірами - всі вони робили одну і ту ж помилку: намагалися керувати містом безсистемно. Вони латали дірки, як труби, які рвуться то тут, то там. Так можна "управляти" до безкінченності, та тільки Київ так і залишиться на рівні столиць відсталих африканських республік. Почати потрібно з побудови системи управління містом, виробити концепцію розвитку Києва: "місто для жителів".

Всі наші проблеми, ЖКГ або інфраструктура - вони не локальні. Просто у наших управлінців відсутнє бачення того, яким повинен бути наш Київ. Питання ж точно не в фінансуванні. Бюджет Києва - майже 3 мільярди доларів. Вдумайтеся в цю цифру, а потім подивіться на наші труби, відсутність парковок, брудні під'їзди і переходи. Як людина з багаторічним досвідом управління системами, я знаю з чого почати і як досягти результату, і тому вважала за потрібне про це заявити.

Але щось же Вас підштовхнуло саме зараз це зробити?

Так. В цьому році в моєму житті стався переломний момент, який змінив весь мій світогляд - моя старша дочка закінчила школу і вирішила поїхати вчитися не просто в інше місто, а в іншу країну. Вона не побачила для себе ніяких перспектив, щоб залишитися тут, в Києві, здобути освіту і будувати своє подальше життя вдома. Для мене це було сигналом: досить залишатися осторонь і чекати, що прийде "якийсь міфічний хороший дядько" і змінить ситуацію в моєму улюбленому місті на краще. Є такий дзенский коан: "Якщо ти нічого не можеш зробити - що ти можеш?" Розумієте? Так я вирішила, що не можу більше, не маю такого привілею - залишатися осторонь. Зрозуміла, що мій не просто цивільний, а материнський обов'язок - домогтися такого стрибка в розвитку Києва, щоб через п'ять років навчання моєї дочки і саме п'ять років моєї потенційної роботи на посаді мера - вона і сотні інших хлопчиків і дівчаток, молодих киян і киянок , захотіли повернутися, залишитися жити і працювати в Києві і сказали: "Вдома - краще".

Що Ви можете запропонувати киянам?

В першу чергу, я хочу створити систему управління Києвом на базі цілей і ключових результатів, в якій всі частини і складові працюють на її єдину мету: благополуччя киян, а сума результатів окремих частин системи - дає необхідну синергію загальним цілям і задачам.

Мер Києва - це, в першу чергу, управлінець, з системним мисленням, здатний визначити ключові цілі, основні завдання, які приведуть до того, що в місті стане зручно жити.

І тут не потрібно винаходити велосипед: весь світ оцінює якість життя в містах за п'ятьма основними критеріями: безпека, екологія, інфраструктура, освіта і медицина. І є три незалежних рейтинги, які оцінюють ці показники (Economist, Mercer, Monocle). Зараз Київ в цих рейтингах посідає 117 з 140 міст або 176 з 200. За якістю життя на рівні Нью-Делі, який страждає від нестачі води, антисанітарії і забрудненого повітря. При цьому за дорожнечею - на одному рівні з Гановером, а за рівнем щастя - 142 місце з 186 міст між містами в Лаосі і Камеруні.

Тому основне завдання - домогтися якісних поліпшень в цих сферах і таким чином вивести Київ у топ-50 міст світу - ось основна мета мера на наступні п'ять років. І виконання цього завдання покаже нам, що ми вибрали чесного і професійного управлінця.

Давайте на прикладі екології розберемо Ваші конкретні пропозиції. Як в мегаполісі очистити повітря, яким всі ми дихаємо?

Київ страждає від горіння сухостою в околицях міста. Спільні програми в рамках Київської агломерації, наприклад, відкриття ферм з виробництва біодобрив на базі сухостою - суттєво мінімізують цей фактор забруднення повітря. Також необхідний жорсткий контроль за шкідливими викидами підприємств, що знаходяться в межах міста. До того ж, у нас все ще немає екологічних паспортів для всіх будівельних і інфраструктурних проектів.

Але крім повітря, нам необхідна також комплексна модернізація систем водопостачання і водовідведення. Системи транспортування води (магістральні водоводи, вуличні, квартальні та дворові) технічно сильно застарілі і мають високу аварійність, що призводить до надзвичайно високого рівня втрат питної води, в середньому до 15%, а в житлово-комунальному секторі до 60%, а також до її низької якості.

Тема ЖКГ Вам близька. Саме в цій сфері Ви працюєте останні роки. У чому ключова проблема?

Ключова проблема ЖКГ в Києві - аварійне і старе житло, і застаріла інженерна інфраструктура. Ми користуємося електро, тепло мережами і системами водопостачання та водовідведення, зробленими ще при Радянському Союзі. Україні вже 29 років - при цьому мережі весь цей час тільки латали і не модернізувалися. Ми живемо на цій "спадщині" - але майбутнім поколінням спадщини вже не вистачить. Без термінової модернізації та капітальних ремонтів дуже скоро фонтани з дірявих труб в центрі міста стануть нашою повсякденною реальністю. В цьому році Україна вже отримала статус маловодної. Але ми поки що не прийшли до розуміння того, що ресурси потрібно економити; що ми вже живемо в борг не тільки у фінансовому плані, але і в використанні природних ресурсів. І в борг беремо не в Європи, а у наших дітей і онуків. Не думаю, що вони скажуть нам за це спасибі.

Ви одна з 3 жінок і 17 чоловіків кандидатів на пост мера столиці. Конкуренція щільна. Як самі оцінюєте свої шанси?

Я сама особисто проводила опитування і розмовляла з абсолютно незнайомими людьми: перехожими в парках і на вулиці. Я ставила їм запитання про те, що важливо киянам і яку людину вони хочуть бачити на посаді мера Києва. І в результаті цих бесід виявила цікаву закономірність: з одного боку всі говорять, що, в першу чергу, людина на цій посаді, має бути чесним і досвідченим управлінцем-професіоналом, а не просто "обличчям з екрану": відомим спортсменом, шоу-меном або ведучим. Але голосують в основному за особистості відомі, пізнавані, багато з яких не мають досвіду в управлінні та побудові систем, або в їх передвиборну кампанію хтось вніс величезні гроші (подивіться, весь Київ заклеєний бордами - а це мільйони гривень). Але тоді виникає питання: як бути чесним? Треба ж повертати комусь вкладені в передвиборчу кампанію кошти.

У моєму випадку я не відома ведуча або співачка, мене не фінансують олігархи, і в разі моєї перемоги, я буду винна тільки киянам. У мене є досвід в побудові системи управління, формуванні команд під конкретні завдання і проекти, професіоналізм і розуміння як домогтися потрібних нам, киянам, результатів. Звичайно, я сподіваюся, що ми всі зробимо правильний вибір і не втратимо ще п'ять таких важливих років.

Я хочу звернутися до киян: приходьте 25 жовтня і проголосуйте за своє майбутнє і майбутнє своїх дітей і онуків. Голосуйте не у відповідності з чиїмись проплаченими рейтингами, а задумайтеся про те, що мер - це не політична посада, і на виборчих дільницях ви будете віддавати не просто свій голос - ви будете делегувати 3 млрд доларів управлінцю, який повинен забезпечити вирішення господарських проблем і життєдіяльність величезного мегаполісу.

Кому ви захочете довірити майбутнє свого будинку: хорошому хлопцеві, відомій особистості або професійному управлінцю?

Українські Національні Новини

Політика