ukenru
kitayskiy-vinischuvach-perekhopiv-avstraliyskiy-litak-rozvidnik-u-pivdenno-kitayskomu-mori

Китайський винищувач перехопив австралійський літак-розвідник у Південно-Китайському морі

 • 142342 переглядiв

КИЇВ. 5 червня. УНН. Літак-розвідник Королівських ВПС Австралії був перехоплений китайським винищувачем у районі Південно-Китайського моря, повідомило в неділю Міністерство оборони Австралії, передає УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Літак морської розвідки RAAF P-8 був перехоплений китайським винищувачем J-16 під час "рутинної морської розвідки" у міжнародному повітряному просторі у регіоні 26 травня, йдеться у заяві Міністерства оборони.

"В результаті перехоплення було здійснено небезпечний маневр, який створив загрозу безпеці літака P-8 та його екіпажу", - додали в Міністерстві.

Там заявили, що уряд Австралії висловив свою стурбованість з приводу інциденту китайському уряду.

Міністерство оборони заявило, що протягом десятиліть воно здійснювало морське спостереження у регіоні і "робить це відповідно до міжнародного права, здійснюючи право на свободу навігації та польотів у міжнародних водах та повітряному просторі".

Що передувало

Раніше Австралія приєдналася до США, заявивши, що претензії Китаю щодо островів, що оспорюються, в Південно-Китайському морі не відповідають міжнародному праву.

Відносини між Австралією та Китаєм, основними торговими партнерами, останнім часом загострилися через зростання впливу Китаю в Тихому океані після того, як останній прагнув укласти угоду про регіональну безпеку з тихоокеанськими острівними державами.

Також у травні китайський розвідувальний корабель виявили біля західного узбережжя Австралії в межах 50 морських миль від секретного оборонного об'єкта, який використовується австралійськими, американськими та союзними підводними човнами.

У лютому Китай та Австралія обмінялися взаємними звинуваченнями у зв'язку з інцидентом, коли Австралія заявила, що один із її патрульних літаків виявив лазер, спрямований на берез з корабля ВМС Народно-визвольної армії Китаю.

Українські Національні Новини

Новини Світу