ukenru
kitayski-vcheni-rozrobili-rozumnu-vologochutlivu-tkaninu

Китайські вчені розробили "розумну" вологочутливу тканину

 • 10053 переглядiв

КИЇВ. 19 квітня. УНН. Китайські дослідники з університету Нанькай в місті Тяньцзінь на півночі Китаю розробили тканину з натурального шовку, яка здатна автоматично стискатися і розтягуватися при зміні вологості. Стаття про нове досягнення опублікована у міжнародному науковому журналі Advanced Functional Materials, перадает УНН з посиланням на Сіньхуа.

Так, згідно з дослідженням рукава одягу з такої тканини можуть стискатися на 45 проц. у вертикальному напрямку під впливом вологи або поту, а потім відновлюватися до первісної довжини, коли навколишнє середовище стає сухим.

Такі властивості тканині надає волокнистий штучний м'яз.

Під штучним м'язом мається на увазі матеріал, який, імітуючи природний мускул, може зворотньо стискатися, розширюватися або обертатися в межах одного компонента під впливом зовнішніх факторів, а саме електрики, температури, вологості і світла, пише видання.

Вчені синтезували штучний м'яз з ниток гусениці-шовкопряда. З їх слів, натуральні волокна дешевші, комфортніші, а також відрізняються високою здатністю вбирати воду.

Керівник наукової групи Лю Цзуньфен пояснив, що після поглинання протеїнами шовку молекул води шовкове волокно розширюється, і його пориста будова змінюється. У той же час, цей процес виявився цілком оборотним.

Така властивість дозволяє дослідникам розглядати шовк як перспективну сировину для виготовлення "розумної" вологочутливої тканини, пише видання.

Як додав учений, при цьому, досконалі методи обробки шовку, включно з обесклеиванням, фарбуванням і термоусадкою, забезпечують широке застосування шовкової м'язи.

"Широка доступність сировини дозволяє виробляти шовк у великих обсягах, тому шовковий м'яз знайде застосування в текстильній промисловості, медицині і м'якій робототехніці", - зазначив Лю Цзуньфен.

Як повідомляв УНН, міжнародна команда вчених вперше в історії змогла зафіксувати чорну діру.

Українські Національні Новини

Новини Світу