kitay-zaklikav-yaponiyu-zupiniti-plan-skidannya-yaderno-zabrudnenoyi-vodi

Китай закликав Японію зупинити план скидання в океан, забрудненої після аварії на АЕС води

 • 638584 переглядiв

Деталі

Китай у четвер знов закликав японську сторону зупинити план скидання ядерно забрудненої води в океан, наголосивши на необхідності уникати нав'язування непередбачуваних ризиків міжнародній спільноті.

Японія не провела належних консультацій з міжнародною спільнотою, зокрема зацікавленими сторонами, щодо свого плану скидання в океан, заявив речник МЗС Китаю Ван Веньбінь під час чергової пресконференції.

Контекст

Ядерний наглядовий орган ООН схвалив плани Японії скинути в океан понад 1 млн. тонн води зі зруйнованої атомної електростанції Фукусіма-1, попри на заперечення з боку місцевих рибальських громад та інших країн регіону. Рафаель Гроссі, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), заявив у вівторок, що останній огляд безпеки запланованого скидання "робить наукове обґрунтування скидання очищеної води зрозумілим для міжнародної спільноти і дає відповіді на технічні питання, пов'язані з безпекою, які були підняті".

У звіті йдеться про те, що скидання води матиме "незначний радіологічний вплив на людей і навколишнє середовище", пише The Guardian.

Завершення дворічної перевірки безпеки наближає Японію до початку тривалої операції з перекачування очищеної води - суміші підземних вод, дощової води, що просочується в цей район, і води, яка використовується для охолодження пошкодженого ядерного палива, - в Тихий океан. Поки що не зрозуміло, коли цей процес розпочнеться, хоча є припущення, що це може статися вже цього літа.

В посольстві Китаю стосовно звіту МАГАТЕ заявили, що він не може слугувати зеленим світлом для японського плану, оскільки не може довести його легітимність і законність, а також не може звільнити Японію від її моральної відповідальності та зобов'язань за міжнародним правом, повідомило teleSUR.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова АЕС "Фукусіма" розповів деталі виведення станції із експлуатації

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Вінницька лікарня ШМД отримала сучасний ангіограф

     • 859078 переглядiв