kitay-vistupiv-iz-gostroyu-kritikoyu-rosiyi-z-pochatku-povnomasshtabnogo-vtorgnennya-krayini-v-ukrayinu-bloomberg

Китай виступив із найгострішою критикою росії з початку повномасштабного вторгнення країни в Україну - Bloomberg

 • 862532 переглядiв

КИЇВ. 7 серпня. УНН. Минулого тижня Китай виступив із найгострішою критикою росії з того часу, як країна-агресор здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Експерти відзначають, що Пекін має кілька причин для роздратування на президента рф володимира путіна, і його відносини з москвою є більш багаторівневими, пише УНН з посиланням на Bloomberg

Деталі

У п'ятницю, 4 серпня, Пекін надіслав попередження москві через інцидент за участю громадян Китаю, яких не пропустили з Казахстану в росію на прикордонному пункті. Відеозаписи, які широко розповсюдилися в китайських соціальних медіа-платформахі, показали, як російські прикордонники переглядають валізи, а один із мандрівників сказав, що відчуває, що з ним поводилися "як зі злочинцем".

"Жорстока та надмірна діяльність правоохоронних органів росії у зв’язку з цим інцидентом серйозно порушила законні права та інтереси громадян Китаю", – йдеться в повідомленні посольства Китаю в москві.

Попри те, що мова була надзвичайно різкою, вона навряд чи свідчить про ширшу зміну поглядів Пекіна, який після вторгнення рф в Україну неодноразово намагався створити певний простір з москвою в ряді питань, пише Bloomberg. Засновник дослідницької групи Центру Китаю та глобалізації Генрі Ван Хуйяо зауважив, що цей інцидент показує світові, що відносини між Китаєм і росією є "більш багаторівневими та складними", ніж вважають на Заході.

"Китаю необхідно підтримувати хороші відносини з росією. Це не означає, що вони за все, що робить росія", - сказав він. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США попередили Китай про підтримку росії у війні з Україною

Зазначається, що у Китаю є кілька причин для роздратування на путіна, включно з рішенням вийти з Чорноморської зернової ініціативи, що призвело до проблем із постачанням продовольства, які також впливають на Пекін. І це лише частина проблеми, розповів старший науковий співробітник Школи міжнародних досліджень імені С. Раджаратнама Рафаелло Пантуччі.

"Головним питанням залишається непередбачуваність довгострокового характеру конфлікту. Війна дестабілізує світ, і це погано з точки зору Пекіна, незважаючи на те, що їм може подобатися її відволікаючий ефект на зосередженість Заходу на Китаї", - сказав експерт.

Китай зробив певні економічні кроки до України, хоча й не настільки, щоб наблизитися до його торгових зв'язків з росією, пише видання. Водночас у червні цього року експорт країни до рф досяг нового історичного місячного максимуму в 9,6 мільярда доларів. За даними митниці, імпорт сирої нафти з росії зріс на 8,2% у порівнянні з попереднім місяцем до рекордних 10,50 млн тонн у червні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росія і Китай відправили до узбережжя Аляски найбільшу флотилію для патрулювання - ЗМІ

Крім цього, країни поглиблюють військову співпрацю. Так, за даними ЗМІ, минулими вихідними Китай та росія направили 11 патрульних кораблів ВМС поблизу Аляски, що встановило нову віху у співпраці, відзначивши найбільшу кількість спільних військових навчань між Пекіном і москвою за останні два десятиліття, згідно з даними, зібраними Національним університетом оборони США та Bloomberg.

Як зазначає видання, разом із цим Сі "не боїться завдати удару росії, особливо якщо її дії можуть загрожувати його внутрішньому становищу або зробити його слабким". Журналісти припускають, що інцидент з громадянами Китаю показав, що багато користувачів соціальних мереж у країні залишаються скептичними щодо того, що росія "варта того горя", яке Пекін отримує від США та їхніх союзників.

Нагадаємо

Видання POLITICO повідомило, що Китай, попри заклики до миру, постачає достатню кількість нелетального, але корисного у військовому відношенні обладнання до росії.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Через сильні дощі в Судані зруйновано майже 500 будинків

     • 189061 переглядiв

    До узбережжя Одещини штормом викинуло ще одну міну

     • 206413 переглядiв