kislitsya-ukrayina-vitaye-rishuchi-kroki-z-boku-chleniv-radbezu-oon-schodo-negaynogo-rozsliduvannya-postavok-iranom-bpla-rosiyi

Кислиця: Іран вже зараз повинен відчути серйозні наслідки за сприяння росії у війні проти України

 • 154122 переглядiв

КИЇВ. 22 жовтня. УНН. На засіданні Ради Безпеки ООН постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив, що Україна вітає рішучі кроки з боку багатьох членів Радбезу ООН щодо негайного розслідування поставок Іраном безпілотників росії, передає УНН.

Деталі

Кислиця зазначив, що Іран вже зараз повинен відчути серйозні наслідки своїх незаконних дій, які сприяють ескалації російської агресивної війни проти України.

"Ми закликаємо всі держави розглянути будь-які можливі кроки для припинення такого роду поставок БПЛА, ракетних та звичайних озброєнь з Ірану", - сказав він.

Також Кислиця додав, що Україна, повністю згодна з тим, що розслідування ООН має розпочатися негайно. Він наголосив, що Київ вже запросив експертів ООН відвідати Україну для огляду знайдених БПЛА іранського походження з метою сприяння виконанню відповідної резолюції Ради Безпеки ООН від 2015 року.

Такі поставки з Ірану "є кричущим порушенням Спільного комплексного плану, підписаного Китаєм, Францією, Німеччиною, Великою Британією, США, Європейським Союзом та самою росією, а потім ухваленого резолюцією РБ ООН 2231(2015)", зазначив Кислиця. Згідно з додатком В до цієї резолюції, заборони були накладені на постачання, продаж чи передачу до Ірану або з Ірану відповідної зброї, і це, за словами постпреда, стосується іранських безпілотників.

Кислиця також нагадав, що у вересні БПЛА з маркуванням "Герань-2" були захоплені ЗСУ й "після технічної експертизи виявилися схожими" на іранські БПЛА Shahed-136, здатні доправляти вантаж на дальність понад 300 км і повністю відповідають технічним параметрам, визначеним у згаданому документі. 15 жовтня Україна офіційно звернулася до голови РБ ООН з приводу цих порушень та просила розпочати відповідні розслідування.

Він зазначив, що водночас, є ще більш тривожна інформація про тверді наміри росії продовжити подальші атаки на Україну із застосуванням новітніх іранських ракетних систем та БПЛА, включаючи балістичні ракети Fateh-110 та Zolfaghar, здатні вражати цілі на відстані 300 км та 700 км.

Нагадаємо 

На засіданні Ради Безпеки ООН постійна координаторка системи ООН в Україні Деніз Браун заявила, що майже 18 мільйонів людей, або понад 40% населення України потребують гуманітарної допомоги.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини станом на 18 жовтня зафіксувало 15 956 жертв серед цивільних - 6 322 особи загиблі, 9 634 поранені.

Постійний представник росії при ООН василь небензя покинув залу засідання Ради Безпеки ООН, щоб, як він заявив, не чути виступу постпреда України Сергія Кислиці.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У Дніпропетровській області СБУ викрила двох колаборантів

     • 206708 переглядiв

    В Одесі працює ППО

     • 157344 переглядiв