ukenru
kirgizstan-ogolosiv-nadzvichayniy-stan-u-batkenskiy-oblasti-scho-mezhuye-z-tadzhikistanom

Киргизстан оголосив надзвичайний стан у Баткенській області, що межує з Таджикистаном

 • 373738 переглядiв

КИЇВ. 17 вересня. УНН. Киргизстан оголосив надзвичайний стан у прикордонній з Таджикистаном Баткенській області через зіткнення, повідомляє УНН посилаючись на агенство AKIpress

Деталі

Рішення прийнято ввечері у п'ятницю для забезпечення безпеки громадян.

"Надзвичайне становище оголошено у зв'язку із зареєстрованим конфліктом із застосуванням зброї у прикордонних районах Киргизстану та Баткенської області з метою відновлення миру в регіоні, забезпечення безпеки громадян у зоні конфлікту, евакуації та розселення населення, запобігання людським втратам та мобілізація відповідних сил", - йдеться у повідомленні МНС.

Внаслідок бойових зіткнень на кордоні Киргизстану та Таджикистану станом на 14:00 17 вересня до лікарень надійшла 121 особа.

Доповнення

Зіткнення почалися на кількох ділянках кордону двох республік у п'ятницю вранці.

МОЗ Киргизстану повідомило, що в ході зіткнень загинули щонайменше 24 особи.

Президенти Садир Жапаров та Емомалі Рахмон напередодні домовилися про припинення вогню.

Додамо

Проблеми з кордоном у Центральній Азії значною мірою пов'язані з радянською епохою, коли Москва намагалася поділити регіон між групами, чиї поселення часто розташовувалися серед поселень інших національностей.

Баткенської область межує з північною Согдійською областю Таджикистану і включає таджицький ексклав Ворух. Цей же район славиться своєю заплутаною політичною та етнічною географією і минулого року став місцем подібних бойових дій, які також мало не призвели до війни. У 2021 році суперечка про права на воду та встановлення Таджикистаном камер спостереження призвели до зіткнень біля кордону, внаслідок яких загинуло щонайменше 55 осіб.

В обох країнах знаходяться російські військові бази.

Українські Національні Новини

Новини Світу