khunta-v-nigeri-poobitsyala-prityagnuti-prezidenta-do-vidpovidalnosti-za-derzhzradu

Хунта в Нігері пообіцяла притягнути президента до відповідальності за "держзраду"

 • 960545 переглядiв

КИЇВ. 14 серпня. УНН. Військові у Нігері заявили, що притягнуть до відповідальності скинутого президента Мохамеда Базума за державну зраду через кілька годин після того, як група високопоставлених ісламських вчених заявила, що лідери перевороту в країні відкриті для дипломатії, щоб знайти рішення протистоянню з регіональним блоком Західної Африки, повідомляє Al Jazeera, пише УНН.

Деталі

У заяві, зачитаній по національному телебаченню пізно ввечері в неділю, речник збройних сил Нігеру виклав звинувачення проти Базума як "державну зраду і підрив внутрішньої і зовнішньої безпеки" країни.

Ця заява з'явилася всього через кілька годин після того, як група нігерійських ісламських вчених оголосила про зустріч з лідером нігерського перевороту Абдурахаманом Чіані в столиці Нігеру Ніамеї і заявила, що генерал погодився провести "прямі переговори" з ECOWAS.

63-річний Базум і його сім'я утримуються в офіційній резиденції президента в Ніамеї з моменту перевороту 26 липня, і міжнародне співтовариство стурбоване умовами їхнього утримання під вартою.

Економічне співтовариство західноафриканських держав (ECOWAS) закликало відновити Базума на посаді, наклавши на Нігер суворі економічні санкції і погрожуючи військовим втручанням, якщо цивільне правління не буде відновлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країни Західної Африки відклали нараду щодо розгортання сил у Нігері - The Guardian

Речник збройних сил Нігеру, підполковник Амаду Абдраман, у своїй недільній заяві відкинув занепокоєння щодо стану здоров'я Базума, заявивши, що повалений лідер відвідав свого лікаря напередодні.

"Після цього візиту лікар не висловив жодних проблем щодо стану здоров'я поваленого президента і членів його сім'ї", - сказав він.

Абдраман також розкритикував санкції ECOWAS проти Нігеру, заявивши, що ці "незаконні, негуманні і принизливі" заходи ускладнюють доступ людей до ліків, їжі та електроенергії.

Група вчених відвідала Ніамей з благословення президента Нігерії Боли Тінубу, який також очолює ECOWAS. Тінубу зайняв тверду позицію проти перевороту, шостого за рахунком в державі-члені ECOWAS з 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросоюз готує санкції проти організаторів перевороту в Нігері – Reuters

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    путін відвідає Туреччину найближчими днями - ЗМІ

     • 925351 переглядiв

    У США під час авіашоу впав радянський винищувач МіГ-23

     • 2044448 переглядiв