ukenru
kerivnitstvo-zbitkovogo-energoatomu-premiyuye-odin-odnogo-na-tli-karantinu

Керівництво збиткового "Енергоатому" преміює один одного на тлі карантину

 • 43143 переглядiв

КИЇВ. 22 вересня. УНН. У липні цього року керівник збиткового "Енергоатому" Петро Котін вирішив преміювати гендиректора ВП "Енергоатом-Трейдинг" за реалізацію стратегії продажу електроенергії. Про це йдеться у наказі, який є у розпорядженні УНН.

"На виконання резолюції тимчасово виконуючого обов’язки президента ДП "НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна та віце-президента Хармута Якоба до пояснювальної записки від 14 липня 2020 року прошу здійснити одноразове преміювання виконуючого обов’язки генерального директора ВП "Енергоатом-Трейдинг" Максима Зоріна за реалізацію стратегії продажу електроенергії ДП "НАЕК "Енергоатом" на ринку "на добу наперед" у розмірі одного посадового окладу", - зазначається у документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Енергоатом" блокує будівництво ядерного могильника у Чорнобилі.

Зазначимо, що вказане преміювання відбулося тоді, коли за "Енергоатомом" стали помічати махінації на "ринку на добу наперед" (РДН). Йдеться про лист "Оператора ринку" від 23 липня, у якому він намагається з’ясувати у "Енергоатома" мотиви незрозумілої з точки зору ринкової логіки поведінки на ринку.

"ОЕС України" була відмічена зміна цінової політики ДП "НАЕК "Енергоатом" при поданні заявок на продаж електричної енергії на РДН, а саме, починаючи з 17 липня 2020 року була збільшена кількість заявок на продаж електричної енергії на РДН з більш високим рівнем цінових показників та зменшений обсяг у заявках з нижчим ціновим рівнем. Враховуючи профіцит пропозицій на РДН, частина таких заявок не була акцептована взагалі, а частина була частково акцептована у пікові години та такі заявки були останніми прийнятими на продаж на РДН у торговій зоні "ОЕС України", - зазначає "Оператор ринку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неефективний менеджмент "Енергоатому" довів до злиднів національні АЕС.

Іншими словами, "Енергоатом" став продавати за ринковою ціною лише 20% електроенергії, а решта 80% - випадала на так званий "балансуючий ринок" за значно нижчою ціною і розрахунками через місяць, що дуже вигідно трейдерам і невигідно самій державній компанії.

До слова, "Енергоатом" торгує електроенергією за заниженою ціною не лише на "ринку на добу наперед", але й за прямими договорами з бізнесом.

Так, 11 вересня "Енергоатом" об’єднав усі лоти своєї електроенергії і продав їх групі Ігоря Коломойського за ціною, нижче ринкової. За оцінкою голови енергетичного комітету ВР Андрія Геруса, лише на цих торгах "Енергоатом" втратив 300-400 млн грн

Загалом за перше півріччя 2020 року збиток "Енергоатому" склав вже 2,6 млрд грн проти 1 млрд прибутку минулого року.

І навіть за таких умов керівник "Енергоатому" Котін продовжив отримувати сотні тисяч гривень зарплатні. Зокрема у квітні-травні його зарплата склала 420 тис. грн, що у 10 разів більше за обмеження Кабміну на час карантину. Після опублікування інформації про зарплату Котіна, "Енергоатом" її засекретив.

Водночас, УНН очікує реакції Кабміну на порушення постанови з боку "Енерготаома".

Нагадаємо, "Енергоатом" заблокував антикорупційну перевірку НАЗК.

Українські Національні Новини

Політика