ukenru
katastrofa-mh17-v-mzs-rf-ozvuchili-termini-zustrichi-z-avstraliyeyu-i-niderlandami

Катастрофа MH17: в МЗС РФ озвучили терміни зустрічі з Австралією і Нідерландами

 • 18652 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. Переговори про організацію зустрічі між Росією, Австралією і Нідерландами щодо збитого в 2014 році на сході України малайзійського Boeing рейсу MH17 тривають, і перший контакт в тристоронньому форматі може відбутися в найближчі місяці. Про це під час брифінгу в п'ятницю заявила офіційний представник російського МЗС Марія Захарова, передає кореспондент УНН.

"Що стосується питання щодо взаємодії з Нідерландами, я дійсно бачила повідомлення – і про те, що Росія відмовляється від взаємодії. Це абсолютно не відповідає дійсності. Як відомо, уряд Нідерландів регулярно звітує перед парламентом своєї країни про хід розслідування катастрофи Boeing. Але, як ви знаєте, слідство буксує, виникає спокуса, як ми розуміємо, покласти всю відповідальність на Росію", – зазначила Захарова.

За її совами, Росія хотіла б отримати роз'яснення з приводу того, як в ході слідства використовуються і враховуються дані, які РФ "у великому обсязі передала і передає" Нідерландам.

Вона так само заявила, що Росія все ще чекає "виразної реакції" на результати брифінгу Міноборони РФ, що відбувся 17 вересня, на якому заявили про нібито українську приналежність ракети, яка збила Boeing.

"Діалог з питання організації зустрічі триває, і перший контакт в тристоронньому форматі може відбутися в найближчі місяці, якщо, звичайно, Нідерландська і Австралійська боку відмовляться від ультиматумів і безпідставних політичних звинувачень і при цьому погодяться на предметну, фахову розмову по дійсно ключових питаннях, що належать до катастрофи Boeing", – сказала Захарова.

Вона додала: "Зауважу, що питання про консультації у справі MH17 обговорювалося міністром закордонних справ Росії і Нідерландів на початку грудня під час короткого контакту на полях засідання ОБСЄ в Мілані. Навряд чи в нідерландському зовнішньополітичному відомстві встигли про це забути".

Як повідомляв УНН, в грудні з'явилася інформація про те, що Нідерланди розглядають можливість порушити справу проти Росії в міжнародному суді після того, як Кремль відмовився визнавати свою відповідальність за збиття цивільного авіалайнера рейсу MH17 на Донбасі в 2014 році, в результаті якого загинули 298 осіб, багато з яких були громадянами Нідерландів.

Нагадаємо, літак Boeing-777 Малайзійських авіаліній, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий зенітним ракетним комплексом "Бук" над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – всі, хто був на борту. За угодою України, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування – як технічне, так і кримінальне – очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих. 24 травня 2018 року влада Австралії та Нідерландів офіційно звинуватили РФ у катастрофі літака.

Росія постійно заперечує всі результати розслідування. У Москві з його висновками не згодні і стверджують, що воно ігнорує інформацію, надану російською стороною.

У російських ЗМІ і заявах офіційних осіб, в тому числі з Міноборони Росії, називалися абсолютно різні, часто взаємовиключні, версії катастрофи, які повинні зняти провину з Росії – в ній звинувачували, зокрема, українських військових. Однак в ході розслідування всі вони були спростовані.

Українські Національні Новини

Політика