ukenru
kandidat-u-prezidenti-frantsiyi-i-drug-putina-le-pen-zayavila-scho-khoche-zblizhennya-moskvi-ta-nato-3

Кандидат у президенти Франції і друг путіна Ле Пен заявила, що хоче зближення Москви та НАТО

 • 177060 переглядiв

КИЇВ. 13 квітня. УНН. Лідер ультраправих французів і кандидат на пост президента Франції Марін Ле Пен у середу заявила, що підтримає тісніші зв'язки між НАТО та росією і виведе Париж зі складу військового командування НАТО, якщо вона переможе Еммануеля Макрона на президентських виборах. Про це УНН пише з посиланням на France 24 та Reuters.

Ле Пен зустрінеться з Макроном 24 квітня у другому турі голосування після того, як вона посіла друге місце у першому турі 10 квітня, при цьому останні опитування показують, що чинний президент утримує тверде, але незначне лідерство.

Деталі

Зовнішня політика має відіграти важливу роль у голосуванні після вторгнення росії в Україну, а також звинувачень Макрона в тому, що Ле Пен надто близька до президента володимира путіна.

Лідер вкрай правих прагне створити більш помірний імідж в ході цієї кампанії і провела пресконференцію щодо зовнішньої політики, покликану представити Ле Пен як постать, що заслуговує на довіру, на світовій арені.

Ле Пен заявила, що після закінчення війни, розв'язаної Москвою проти України, між НАТО та росією має відбутися "стратегічне зближення".

"Ми повинні поставити питання про роль альянсу після розпаду Варшавського договору", — заявила вона журналістам, очолюваного Москвою військового альянсу, який об'єднував країни радянського блоку.

Ле Пен підкреслила, що поліпшення зв'язків з росією також запобігатиме зближенню Москви з Китаєм, зазначивши, що вона повторила аргумент, висунутий Макроном у минулому.

"Це на користь Франції та Європи, але також, я думаю, і Сполучених Штатів... які не зацікавлені у розвитку тісних китайсько-російських відносин", - сказала Ле Пен.

Вона також підтвердила свій намір повторити крок Франції 1966 року про вихід з об'єднаного військового командування НАТО, але дотримуватися його ключової статті 5 про взаємний захист.

Франція повернулася до військової структури НАТО у 2009 році.

"Я не поставила б наші війська ні під об'єднане командування НАТО, ні під майбутнє європейське командування", — сказала вона, додавши, що відмовляється від будь-якого "підпорядкування американському протекторату".

Щодо Європи, то Ле Пен ясно дала зрозуміти, що жодного "Фрекзиту" по лінії виходу Великої Британії з Європейського Союзу не було на порядку денному.

"Німеччина - це абсолютна протилежність Франції щодо стратегічної ідентичності", - заявила Ле Пен, говорячи про "непримиренні стратегічні розбіжності" між Парижем і Берліном.

Чий Крим?

2017 року Марін Ле Пен заявляла, що анексія Криму росією не була незаконною. В інтерв'ю французьким телеканалам вона зокрема зазначила, що "не бачить жодних підстав ставити під сумнів референдум", який пройшов на півострові у 2014 році.

От і тепер Ле Пен знову виправдала російську анексію Криму, повідомило агентство Reuters.

"Це (Крим) інша тема, це (анексія) було зроблено не по-воєнному", - сказала Ле Пен.

Контекст

Останні опитування показали, що Макрон трохи збільшив відрив від Ле Пен у другому турі.

Опитування Elabe показало, що Макрон набрав 53,5%, а Ле Пен - 46,5%, а президент додав 1,5% порівняно з попереднім опитуванням.

Тим часом, Iposos дав Макрону 55% підтримки опитаних, а Ле Пен - 45%.

Аналітики кажуть, що Макрону дуже важливо заручитися підтримкою прихильників лівого кандидата Жана Люка-Меланшона, який посів третє місце і ледь не потрапив у другий тур.

Зв'язки з путіним

На останню президентську виборчу кампанію в 2017 році ультраправий лідер отримала кредит у розмірі 9 мільйонів євро (9,8 мільйона доларів) від російського банку.

У тому ж 2017 році Ле Пен заявила французькому телеканалу BFMTV про вторгнення росії в Крим у 2014 році та анексію Криму, значною мірою засуджених міжнародною спільнотою: "Я не думаю, що взагалі можна говорити про незаконну анексію. Жителі Криму заявили до референдуму про те, що вони хочуть приєднатися до росії".

Українські Національні Новини

Новини Світу