ukenru
kabmin-zatverdiv-standart-bazovoyi-serednoyi-osviti-scho-peredbacheno

Кабмін затвердив стандарт базової середньої освіти: що передбачено

 • 23022 переглядiв

КИЇВ. 30 вересня. УНН. Кабінет міністрів сьогодні затвердив державний стандарт базової середньої освіти, який буде вміщувати 11 основних компетенцій для опанування учнями. Про це заявив тимчасовий виконувач обов’язків міністра освіти і науки Сергій Шкарлет на брифінгу за підсумками засідання уряду, передає кореспондент УНН.

"Сьогодні рішенням уряду затверджено державний стандарт базової середньої освіти, який є гармонійним продовженням державного стандарту початкової освіти і запроваджує всі ті реформи нової української школи які впродовж двох останніх років успішно реалізуються в освітянському середовищі України", - сказав Шкарлет.

З його слів, стандарт встановлює чотири чіткі орієнтири, зокрема, учні будуть здобувати знання і розвивати свої вміння та формувати ставлення, тобто розбудовувати власні компетенції. В той же час, батьки зможуть відслідковувати траєкторію навчання своєї дитини, а педагоги – супроводжувати освітній процес, маючи академічну свободу і забезпеченість достатнім ресурсом.

"Державний стандарт базової середньої освіти визначає мету та принцип організації освітнього процесу у закладах базової середньої освіти, ключові компетентності учнів, загальну характеристику змісту навчання, що охоплює вимоги до обов’язкових результатів навчання та компетентностей учнів, загальний обсяг навчального навантаження, орієнтири для оцінювання навчальних дисциплін і підходи до ДПА. Він визначає вимоги до результатів навчання за 9 освітніми галузями, а саме:мовно-літературна галузь, математична, природнича, технологічна, інформатична, соціальна і здоровозбережувальна, громадянська та історична, мистецька і фізична культура", - пояснив в. о. міністра.

Він зазначив також, що стандарт базової освіти буде основою для реалізації у школах освітних галузей різними шляхами – або через навчальні предмети, або через інтегровані курси, а також через можливість гнучко розподіляти навчальний час та їх опанування.

Державний стандарт чітко містить сім варіантів базового навчального плану відповідно до освітніх потреб. Шкарлет, крім того, повідомив, що за стандартом базової освіти буде розроблятись і впроваджуватись стандарт старшої профільної школи.

Нагадаємо, раніше сьогодні Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що ті компетенції і навички, які закладені в цьому документі, базуються на найкращих практиках Європейського Союзу та відповідають сучасному технологічному світу.

Українські Національні Новини

Політика