ukenru
kabmin-zatverdiv-poryadok-organizatsiyi-prodazhu-gazu-privatnikam-na-birzhi

Уряд затвердив порядок організації продажу газу приватникам на біржі

 • 20228 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Кабінет міністрів затвердив порядок організації та проведення біржових торгів з продажу приватникам природного газу власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість, пише УНН.

Відповідне рішення було ухвалено сьогодні, 12 січня, на засіданні уряду.

Деталі

Так, уряд затвердив порядок організації та проведення біржових торгів з продажу природного газу власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість.

У пояснювальній записці зазначається, що персональний склад комітету з нагляду за біржовими торгами з продажу природного газу власного видобутку має затвердити Міністерство з енергетики.

Доповнення

Уряд постановою №1433 від 30 грудня 2021 року зобов’язав приватних газобудівників продавати 20% газу, що видобувається, на УЕБ до 30 квітня 2022 року.

В Асоціації газовидобувних компаній України, яка об’єднує провідні газовидобувні підприємства державної та приватної форми власності, заявили, що застосування таких неринкових механізмів державного регулювання ціни буде означати відмову України від взятих на себе міжнародних зобов’язань у частині створення єдиного ринку газу, у том числі Договору про створення Енергетичного Співтовариства та Угоди про асоціацію, а також відмову від подальшої імплементації цілої низки актів законодавства Енергетичного Співтовариства у галузі енергетики.

В Асоціації вважають, що неринкові механізми та емоційні рішення не лише не допоможуть врегулювати енергетичну кризу в Україні, а й навпаки – поглиблять її ще більше та призведуть до ще більшої імпортозалежності в майбутньому.

"Так, за останні 5 років приватні газовидобувні підприємства наростили обсяги видобування природного газу більш ніж на 20%. За результатами 2021 року незалежні компанії видобудуть 5 млрд куб. м, що становитиме понад чверть від усього видобутку в країні та стане абсолютним рекордом. Водночас, зупинка інвестиційної діяльності цілком логічно призведе до щорічного падіння газовидобутку, зменшення податків у державний та місцевий бюджети, скорочення робочих місць в секторі та суміжних галузях. Крім того, враховуючи ймовірний запуск "Північного потоку – 2" та ризик скорочення або повного припинення транзиту російського газу через територію України, це суттєво послабить енергетичну безпеку нашої країни", - йдеться в повідомленні.

Українські Національні Новини

Економіка