ukenru
kabmin-skhvaliv-zakonoproekt-pro-reformuvannya-dfrr

Кабмін схвалив законопроект про реформування ДФРР

 • 15266 переглядiв

КИЇВ. 30 вересня. УНН. Кабінет міністрів схвалив законопроект, який стосується реформи Державного фонду регіонального розвитку із розподілом його на три частини. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає УНН.

"Стосовно нашої регіональної політики. Сьогодні на порядку денному у нас законопроект, який стосується реформи Державного фонду регіонального розвитку, так званий ДФРР. Це абсолютно потрібний інструмент. Для того, щоб він був максимально дієвий і ефективний для регіонів, потрібно його, звичайно ж, перезавантажити, тому що відбувається реформа децентралізації, змінюється адміністративно-територіальний устрій України, має мінятись і інструмент регіонального розвитку. Тому змінами до бюджетного кодексу пропонується виділяти ресурси на регіональні стратегії з осяжним ефектом для громад, а не локально підтримувати з Держбюджету різні проекти без стратегій. Наразі таких локальних проектів без стратегічного розвитку, бачення розвитку цих проектів, близько 60%", - сказав Денис Шмигаль під час засідання уряду.

Він зазначив, що дуже часто профінансовані з фонду програми не відповідали державній стратегії регіонального розвитку, що призводило до розпорошення фінансів і інфраструктурних недобудов.

"Новим законопроектом ми передбачаємо розподіл фонду на три частини. Найбільша з них - 50% - фінансуватиме виключно проекти національного значення, для реалізації державної стратегії регіонального розвитку до 2027 року - це аеропорти, морські порти, мости, модернізація залізничного сполучення та інші державницькі структурні і розвиткові проекти, а також комплексні проекти з трансформації вугільних регіонів, проекти з трансформації виробничих потужностей тощо. 30% залишатиметься на рівні регіонів для реалізації регіональних стратегій за умов фінансування проектів, направлених на соціально-економічний розвиток. Ще 20% направлятиметься на розвиток громад та реалізацію локальних проектів: освітлення, соціальні об’єкти, обладнання для комунальних підприємств тощо", - додав прем’єр-міністр.

За його словами, це дозволить підтримати всі громади, у тому числі - новостворені після місцевих виборів.

“У проекті бюджету на ДФРР ми заклали рекордну суму - 9,4 млрд грн на наступний рік. Цей законопроект про те, щоб ці кошти сприяли розвитку регіонів, посилювали їхню спроможність та конкурентність", - зазначив Денис Шмигаль.

У своєму Telergam-каналі він зазначив, що законопроект схвалили.

"На засіданні уряду схвалили проект закону, яким пропонується виділяти ресурси на регіональні стратегії з осяжним ефектом для громад", - написав Денис Шмигаль.

Нагадаємо, уряд сьогодні прийме рішення щодо одного зі "структурних маяків" МВФ.

Українські Національні Новини

Політика