ukenru
izrayilskiy-sud-dav-zelene-svitlo-morskiy-ugodi-z-livanom

Ізраїльський суд дав "зелене світло" морській угоді з Ліваном

 • 122246 переглядiв

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. Верховний суд Ізраїлю в неділю відхилив петиції, які могли б призупинити історичну угоду за посередництва США щодо встановлення морського кордону з Ліваном, який, за прогнозами Вашингтона, може бути завершений у четвер, передає УНН з посиланням на Arab News.

Деталі

Чотири групи, зокрема депутат від ізраїльської опозиції, звернулися до суду з проханням змусити уряд, який прагне прискорити угоду напередодні виборів 1 листопада, натомість провести повне голосування у парламенті.

Рішення суду усуває одну з останніх перешкод в Ізраїлі, яка може зірвати угоду.

Незважаючи на обмеженість масштабів, морська угода знаменує значний компроміс між сусідами з історією воєн і ворожості, відкриваючи шлях для розвідки морських родовищ і послаблюючи джерело недавньої напруженості.

"Я думаю, що це дійсно велика подія, історична угода між двома ворожими країнами", - сказав американський посередник Амос Хохштейн у програмі CBS "Face the Nation".

"Ми збираємося укласти угоду - сподіваюся, підпишемо її - цього четверга, і я сподіваюся, що це підтверджує нашу відданість стабільності та процвітанню в регіоні для обох країн".

Прем'єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід скличе у четвер спеціальне засідання кабінету міністрів, повідомив його офіс, не вдаючись до подробиць.

В Ізраїлі були деякі заперечення проти того, як уряд упорався з угодою. Лапід сказав, що схвалення його уряду достатньо, тоді як опозиція заявила, що його її має ратифікувати парламент, особливо напередодні виборів.

Додамо

Угода вперше встановлює кордон між ліванськими та ізраїльськими водами, а також встановлює механізм, що дозволяє обом країнам отримувати гонорари від TotalEnergies за розвідку морського газового родовища, розташованого по обидва боки кордону.

Українські Національні Новини

Новини Світу