ukenru
izrayil-zvinuvachuye-iran-u-napadi-na-tanker-bilya-omanu-v-rezultati-yakogo-zaginuli-dvoye-osib

Ізраїль звинувачує Іран у нападі на танкер, в результаті якого загинули двоє осіб

 • 20845 переглядiв

КИЇВ. 31 липня. УНН. Ізраїль звинуватив Іран в нападі на нафтовий танкер, в результаті якого загинули два члени екіпажу - громадянин Великої Британії і громадянин Румунії. Про це інформує УНН з посиланням на ВВС та AFP.

Деталі

Міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід звинуватив в цьому "іранський тероризм".

"Іран - це не тільки проблема Ізраїлю, - сказав Лапід в заяві. - Світ не повинен мовчати".

Міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід закликав до "жорсткої відповіді" і сказав, що він консультується зі своїм британським колегою Домініком Раабом, і що питання буде передано в ООН.

Представник уряду Великої Британії заявив, що вони також намагаються "терміново встановити факти".

Інцидент, як видно, є серйозною ескалацією напруженості в регіоні, і за деякими повідомлення ЗМІ, припускають, що міг бути задіяний безпілотник.

Однак деталі нападу на танкер під ліберійським прапором, що належить Японії, залишаються неясними. Іран поки не прокоментував звинувачення.

Держдепартамент США заявив, що "глибоко стурбований" повідомленнями і "уважно стежить за ситуацією".

Компанія-власник танкера, що належить ізраїльському морському магнату Еялю Оферу, який цього року посів 197 сходинку в списку найбагатших людей світу за версією Forbes, зі статком у 11,3 млрд доларів. Його фірми володіють і експлуатують понад 160 кораблів.

Доповнення

В останні місяці відбулося кілька нападів на судна, які експлуатуються як Ізраїлем, так і Іраном, при цьому обидві країни обмінюються звинуваченнями і спростуваннями.

Біля берегів Сирії навесні, три людини загинули в результаті прориву ракети через місток судна. У червні найбільший корабель іранського військово-морського флоту затонув недалеко від Омана після того, як загадковим чином загорілося його машинне відділення.

Іранські і хуситські повстанці в Ємені, підтримувані Тегераном, все частіше використовують технологію створення "рою дронів" проти регіональних ворогів. У травні 2019 роки половина виробничих потужностей Саудівської Аравії з видобутку нафти була відключена на кілька тижнів, через те, що кілька дронів націлилися на основний виробничий об'єкт країни.

Українські Національні Новини

Новини Світу