izrail-pryvlasnyv-ponad-1200-hektariv-na-zakhidnomu-berezi-zemelna-ekspansiia-mozhe-posylyty-napruzhenist-u-hazi-ap

Ізраїль привласнив понад 1200 гектарів на Західному Березі Йордану: земельна експансія може посилити напруженість у Газі - AP

 • 14753 переглядiв

Ізраїль схвалив найбільшу за останні три десятиліття націоналізацію земель на  Західному березі річки Іордан. Одноосібне привласнення близько 12,7 квадратних кілометрів може посилити напруженість, пов'язану з війною в Газі. Пише УНН з посиланням на The Associated Press.

Деталі

Ізраїль оголосив близько 1270 гектарів на Західному Березі національною територією. Це найбільше за останні три десятиліття захоплення земель на окупованому Західному березі, повідомила в середу група Peace Now з відстеження поселень. Також стверджується, що це найбільше одноосібне привласнення з моменту укладення угод в Осло в 1993 році, що поклали початок мирному процесу. Такий крок, ймовірно, посилить і без того зростаючу напруженість, пов'язану з війною в Газі, зазначає AP.

Агресивна експансія Ізраїлю на Західному березі відображає сильний вплив поселенського співтовариства на уряд прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу, найрелігійніший і націоналістичний за всю історію країни. Міністр фінансів Бецалель Смотрич, який сам є поселенцем, форсував політику розширення, отримавши нові повноваження з розвитку поселень і заявивши, що його мета - зміцнити владу Ізраїлю на цій території і запобігти створенню палестинської держави.

 - пише The Associated Press.

Ожидания от результатов саммита НАТО, усиление ПВО и энергетическая безопасность: украинская делегация в США встретилась с Джейком Салливаном03.07.2024, 15:46

Доповнення

Відповідну подію висвітлюють інші європейські видання:

Ouest-france звертає увагу, що напад ХАМАСу та спровокована ним війна вочевидь є також "можливістю прискорити колонізацію Ізраїлем окупованого Західного Берега, водночас очікуючи на реалізацію своєї мрії щодо відновлення плацдарму в секторі Газа, як це було в період з 1968 по 2005 рік".

Израиль взвешивает ответ ХАМАС на соглашение об освобождении заложников и прекращении огня в Газе03.07.2024, 23:29

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі