izrail-hotovyi-dozvolyty-korabliam-dostavyty-dopomohu-do-berehiv-hazy--4

Ізраїль готовий дозволити кораблям доставити допомогу до берегів Гази

 • 53032 переглядiв

Ізраїль готовий дозволити негайну доставку гуманітарної допомоги до Гази через запропонований морський коридор з Кіпру, оминаючи необхідність входу в ізраїльський порт.

Ізраїль готовий дозволити кораблям доставляти гумдопомогу в Сектор Гази "негайно" в рамках запропонованого морського коридору з Кіпру. Про це заявив ізраїльський міністр закордонних справ Елі Коен у неділю, пише Reuters, передає УНН.

Деталі

"Це може початися негайно"

- сказав міністр закордонних справ Елі Коен радіостанції Тель-Авіва 103 FM, відповідаючи на запитання про Середземноморський коридор.

Він сказав, що Британія, Франція, Греція та Нідерланди були серед країн, які мають судна, що можуть причалити безпосередньо до берегів Гази, де немає глибоководного порту.

Вони попросили нас, щоб обладнання прибуло через (ізраїльський порт) Ашдод. Відповідь – ні. Воно не прийде через Ашдод. Воно не прийде через Ізраїль. Ми хочемо розмежування з контролем безпеки. Це мета цього процесу. 

 - сказав Коен.

Міністерство оборони Нідерландів повідомило, що поки не отримувало запитів щодо цього плану, однак готові розпочати співпрацю у найкоротші терміни. Готовність підтримати кіпрський план вислови і Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс . Зокрема, він підтримав ідею інспекцій у Ларнаці за участю ізраїльських агентів безпеки.

Зараз існує морська блокада, і якщо таке судно (допомоги) прибуде з Ларнаки, це буде з нашої згоди. .. Звичайно, це буде захищений коридор, оскільки ми не маємо наміру створювати загрозу для британського чи французького корабля, який прямуватиме з нами. 

 — пообіцяв Коен.

Контекст

Згідно з угодою, пропонованою Кіпром ще в листопаді, вантаж має пройти перевірку на безпеку в кіпрському порту Ларнака після чого його відправлять до Гази, порт якої розташоване за 370 км (230 миль).

Кіпр пропонує транспортувати допомогу саме через їхню країну, а не через сусідні Єгипет чи Ізраїль.

Якщо цей план буде реалізовано, це стане першим послабленням ізраїльської військово-морської блокади, накладеної на Газу в 2007 році, – зазначили у виданні.

Оскільки сотні тисяч палестинських мирних жителів переміщені та стикаються з гострою нестачею найнеобхіднішого, ця ідея також може сприяти виконанню резолюції Ради Безпеки ООН від 22 грудня, яка закликає до розширення механізмів гуманітарної допомоги.

Додатково

Ізраїльський уряд у неділю схвалив призначення нового міністра закордонних справ замість Елі Коена, який стане міністром енергетики в рамках попередньо узгодженої ротації міністрів, на крісло очільника дипломатичного відомстві Ізраїлю претендує Ізраель Кац.

Зазначається, що Коен продовжить працювати в кабінеті безпеки, а Ізраель Кац – міністром закордонних справ.

Ці призначення мають бути ще затверджені парламентом Ізраїлю.

Тетяна Салганік

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Атака на Херсон: кількість постраждалих збільшилась

     • 44880 переглядiв

    Землетрус в Індонезії магнітудою 4,8

     • 37370 переглядiв