italiya-rozpochinaye-peregovori-pro-noviy-uryad-koalitsiya-sperechayetsya-cherez-ukrayinu

Італія розпочинає переговори про новий уряд. Коаліція сперечається через Україну

 • 168370 переглядiв

КИЇВ. 20 жовтня. УНН. Президент Італії в четвер розпочав консультації щодо формування нового уряду після перемоги ультраправого лідера Джорджії Мелоні на виборах минулого місяця. Напруженість навколо України загрожує єдності коаліції. Про це УНН пише посилаючись на AFP.

Що передувало

Очікується, що 45-річна Мелоні стане першою жінкою-прем'єр-міністром Італії після переговорів, які мають завершитись у п'ятницю після того, як її постфашистська партія «Брати Італії» посіла перше місце на виборах 25 вересня.

Але значною мірою процедурний процес був затьмарений витоком запису експрем'єра Сільвіо Берлусконі, чия партія Forza Italia є частиною коаліції Мелоні, який розповідає про свої теплі відносини з Москвою і, покладає провину за війну в Україні на Президента Зеленського.

Мелоні, чия партія є євроскептиком, але яка рішуче підтримує західну підтримку Києва та санкцій проти росії, пізно увечері у середу виступила із заявою, щоб прояснити свою позицію.

«Я маю намір очолити уряд із чіткою та недвозначною зовнішньополітичною лінією», - сказала вона після більш ніж 24-годинного мовчання з приводу витоку.

"Італія повністю і з високо піднятою головою є частиною Європи та Атлантичного альянсу".

У її заяві було чітке попередження союзникам, до яких також входить Маттео Сальвіні з ультраправої партії «Ліга», який також раніше висловлював своє захоплення путіним.

"Будь-хто, хто не згоден з цим наріжним каменем, не зможе увійти до складу уряду, навіть ціною відмови від формування уряду", - сказав Мелоні.

86-річний Берлусконі також заявив, що його особиста та політична позиція «не розходиться з позицією італійського уряду і Європейського Союзу» щодо України.

Але напруженість лише посилює побоювання, що коаліція Мелоні, згуртована потребою у парламентській більшості, боротиметься за підтримку послідовної політики з іноземних та інших питань.

"Мелоні, російська рулетка", - говорив заголовок газети La Repubblica в четвер.

Деталі

Відповідно до конституції Італії президент Серджо Маттарелла назве наступного прем'єра лише після проведення офіційних переговорів з усіма основними партіями.

Новообраний спікер Сенату, ветеран «Братів Італії» Ігнаціо Ла Русса першим прибув до величного президентського палацу Квірінале в Римі, де колись століттями жили папи.

Потім прийшов спікер нижньої палати парламенту, за ним пішли дрібніші партії та представники головної опозиційної партії - лівоцентристської Демократичної партії.

У п'ятницю вранці настане черга представників коаліції Мелоні, і є припущення, що її можуть попросити сформувати уряд уже у другій половині дня у п'ятницю.

Потім їй потрібно буде підтвердити, що вона здатна сформувати уряд зі своїми союзниками, і може бути приведена до присяги зі своїми міністрами вже у вихідні.

Однак процес розподілу вищих посад був пов'язаний з труднощами, оскільки Берлусконі та Сальвіні, чиї партії набрали на виборах лише вісім та дев'ять відсотків відповідно, що значно нижче 26 відсотків Мелоні, прагнуть впливу.

Союзника Берлусконі Антоніо Таджані, колишнього президента Європейського парламенту, багато хто схильний називати наступним міністром закордонних справ.

Тим часом, ветеран "Ліги" Джанкарло Джорджетті був призначений міністром економіки.

Додамо

Прем'єр-міністр Маріо Драгі, колишній глава Європейського центрального банку, що очолив уряд національної єдності в лютому 2022 року, не відіграє формальної ролі в процесі консультацій.

У четвер він вирушив на саміт Європейського союзу до Брюсселя і має повернутися до Риму в п'ятницю вдень.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі