isw-rosiya-maloymovirno-vchinit-yaderniy-terakt-na-zaes

ISW: росія малоймовірно вчинить ядерний теракт на ЗАЕС

 • 8397314 переглядiв

КИЇВ. 5 липня. УНН. Попри те, що офіційні особи рф та України свою риторику навколо ситуації на Запорізькій атомній електростанції, росія малоймовірно здійснить ядерну провокацію на ЗАЕС. За оцінками аналітиків Інституту вивчення війни, рф зосереджена більше на звинуваченнях України в безвідповідальних діях навколо ЗАЕС, включаючи створення умов для можливої ​​фальшивої атаки, ніж на реальних діях, пише УНН.

Деталі

Аналітики інституту наголошують на маленькій ймовірності того, що рф зможе спричинити масштабний радіаційний інцидент, оскільки реактори ЗАЕС були сконструйовані таким чином, щоб витримувати значні пошкодження. 

Ба більше, українські військові джерела підтверджували цю оцінку та зазначили, що навіть якщо ймовірні вибухові пристрої здетонують, це не зашкодить реактору, а радше створить помилкове враження, що українські сили здійснили обстріл ЗАЕС. 

Раніше ISW також зазначало, що такі провокаційні заяви росії, ймовірно, є частиною російської пропаганди спрямованої на звинувачення України в безвідповідальності на ЗАЕС перед майбутнім самітом НАТО. Також кремль сподівається цим уповільнити темпи контрнаступу на Запорізькому напрямку.

Доповнення 

Генштаб України 4 липня повідомив, що українські офіційні особи почали підготовку до потенційної російської провокації на ЗАЕС «найближчим часом» і попередив, що російські сили розмістили предмети, «схожі на вибухові пристрої» на зовнішніх дахах третьої та четвертої блоків ЗАЕС реакторів, щоб звинувачувати в пошкодженні цих територій українські обстріли. 

Цю заяву повторив президент України Володимир Зеленський у своєму нічному зверненні 4 липня, а інші українські військові джерела попередили про можливі російські провокації на АЕС. 

Радник голови російського оператора атомної енергетики "росенергоатом" ренат карча 4 липня також заявив, що Україна планує завдати удару по ЗАЕС у ніч з 4 на 5 липня.

Українські Національні Новини

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    ISW: росія малоймовірно вчинить ядерний теракт на ЗАЕС

     • 8397314 переглядiв

    Сирський вірить у те, що Україна звільнить Бахмут - ЗМІ

     • 477064 переглядiв