ukenru
ispanski-studenti-ta-vikladachi-vlashtuvali-proti-osvitnoyi-reformi

Іспанські студенти та викладачі влаштували страйк проти освітньої реформи

 • 10291 переглядiв

КИЇВ. 9 березня. УНН. У загальному страйку проти реформи освіти беруть участь, за оцінками організаторів, близько 85% студентів і 65% викладачів, а також частина учнів старших класів та їхніх батьків. Про це повідомляє УНН з посиланням на РІА “Новости”.

"Цей страйк є абсолютно необгрунтованим", - заявив міністр освіти Іньіго Мендес де Віго.

Він зазначив, що найбільш суперечливі закони реформи освіти, схваленої в 2013 році, вже переглянуті або перебувають на стадії обговорення.

Страйки іспанських учнів та студентів тривають з 2012 року, коли розпочалося обговорення Закону про покращення якості освіти (LOMCE).

Учні та студенти називають реформу "застарілою і спрямованої проти державної освіти". Вони незадоволені запровадженням обов'язкових випускних іспитів після четвертого класу обов'язкової середньої освіти та другого курсу бакалаврату.

Також студенти вимагають скасувати реформу, яка дозволить університетам замість існуючої схеми 4+1 (чотири роки обов'язкового професійної освіти плюс один рік магістратури) вводити систему 3+2 (три роки обов'язкового профосвіти плюс два роки магістратури).

На їхню думку, це сильно вдарить по сімейних бюджетах, оскільки навчання в магістратурі значно дорожче за базову вищу освіти.

Нагадаємо, що освітні реформи в Іспанії наштовхнулися на значний спротив громадськості. В опозиції до нового законодавства перебувають ліві політичні партії, представники освітніх інституцій, і особливо студенти, які виявляють свою позицію в масових протестах проти несправедливої, на їхню думку, освітньої системи.

Як повідомляв УНН, систему вищої освіти в Україні у 2017 році очікують чотири ключові зміни.

Українські Національні Новини

Новини Світу