islandiya-ogolosila-nadzvichaynu-situatsiyu-cherez-poboyuvannya-viverzhennya-vulkana

Ісландія оголосила надзвичайну ситуацію через побоювання виверження вулкана

 • 154532 переглядiв

КИЇВ. 11 листопада. УНН. Ісландія оголосила надзвичайну ситуацію після того, як серія землетрусів викликала побоювання з приводу виверження вулкана Фаградальсф'ядль, пише УНН з посиланням на BBC.

Деталі

Влада видала розпорядження про евакуацію тисяч жителів міста Гріндавік на південному заході країни, як запобіжний захід.

Метеорологічне бюро Ісландії (ІМО) заявляє, що занепокоєне тим, що велика кількість магми (розплавленої породи) скупчується під землею та може вийти на поверхню.

За останні тижні довкола вулкана Фаградальсф'ядль було зафіксовано тисячі підземних поштовхів.

Вони були сконцентровані на ісландському півострові Рейк'янес, який залишався в стані спокою на предмет вулканічної активності протягом 800 років до виверження 2021 року.

У четвер підвищена сейсмічна активність у цьому районі призвела до закриття розташованої поблизу пам'ятки Блакитна лагуна. З кінця жовтня на південному заході Ісландії було зареєстровано понад 20 тисяч підземних поштовхів.

Агентство цивільного захисту Ісландії заявило, що рішення про евакуацію було ухвалено після того, як ІМО не змогло виключити, що "магматичний тунель, який зараз формується, може досягти Гріндавіка".

У заяві в п'ятницю агентство заявило, що люди повинні залишити місто, але також наголосило, що це не "екстрена евакуація", закликавши їх "зберігати спокій, тому що ми маємо достатньо часу, щоб відреагувати".

"Безпосередньої небезпеки немає, евакуація має насамперед превентивний характер, основною метою її є безпека всіх жителів Гріндавіка", - додали у відомстві.

Усі дороги до міста з населенням близько 4000 осіб закриті, окрім як на випадок надзвичайних ситуацій, щоб забезпечити безперешкодний в'їзд і виїзд транспорту.

Доповнення

Ісландія є одним із найбільш географічно активних регіонів у світі, налічуючи близько 30 активних вулканічних ділянок.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Ізраїль узяв під контроль 11 військових постів ХАМАС

     • 164134 переглядiв

    Втрати ворога у живій силі значно зросли - Тарнавський

     • 272772 переглядiв