ukenru
iran-zayavlyaye-scho-poboyuvannya-z-privodu-protsesu-otrimannya-metalevogo-uranu-zayvi

Іран заявив, що побоювання з приводу процесу отримання металевого урану "зайві"

 • 15136 переглядiв

КИЇВ. 7 липня. УНН. Рішення Ірану виробляти металевий уран, збагачений до 20% чистоти, призначений винятково для мирних цілей, заявив офіційний представник міністерства закордонних справ Ірану, додавши, що Тегеран скасує свої ядерні кроки, як тільки будуть скасовані санкції США. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Цитата

"Всупереч твердженням Сполучених Штатів і європейських держав... цей захід призначений виключно для мирних цілей і призначений для використання на Тегеранському дослідницькому реакторі", - сказав офіційний представник міністерства закордонних справ Саїд Хатібзаде.

Деталі

У вівторок служба ядерної безпеки ООН повідомила, що Іран почав процес виробництва збагаченого металевого урану.

Тегеран повідомив, що поінформував агентство про своє рішення.

Цей крок Ірану викликав критику з боку Сполучених Штатів і трьох європейських держав, які вели переговори з Тегераном з початку квітня, щоб відновити угоду 2015 року, згідно з якою Іран погодився на обмеження своєї ядерної програми в обмін на зняття санкцій.

Вашингтон вийшов з угоди три роки тому, а Іран у відповідь поступово порушив його обмеження.

"Цей захід не суперечить зобов'язанням Ірану щодо нерозповсюдження і гарантіям по угоді 2015 року... і Тегеран готовий скасувати свої кроки після скасування санкцій", - сказав Хатібзаде.

У вівторок офіційні особи США і Європи ясно дали зрозуміти, що рішення Ірану ускладнить і потенційно "торпедує" непрямі американо-іранські переговори, спрямовані на те, щоб повернути Тегеран і Вашингтон в повне дотримання пакту.

Доповнення

Цього року Тегеран уже зробив невелику кількість незбагаченого металевого урану. Це порушення угоди, яке забороняє всі роботи з металевим ураном, оскільки з нього можна зробити ядро ​​ядерної бомби. Іран завжди заперечував наявність ядерної зброї.

Українські Національні Новини

Новини Світу