ukenru
iran-zatrimav-britanskiy-tanker-v-ormuzkiy-prototsi

Іран затримав британський танкер в Ормузькій протоці

 • 11328 переглядiв

КИЇВ. 20 липня. УНН. Іран затримав британський танкер в Ормузькій протоці. Танкер Stena Impero порушував міжнародні правила судноплавства, повідомив Корпус вартових ісламської революції (КВІР) на своєму веб-сайті ввечері в п'ятницю, 19 липня, передає УНН із посиланням на DW.

У повідомленні іранського телебачення йдеться, що танкер був зупинений на прохання влади провінції Хормозган, доставлений до іранського узбережжя і переданий владі для вжиття заходів юридичного характеру.

"Власник танкера - шведська компанія Stena Bulk і група компаній "Північне морське управління" зі штаб-квартирою в Великої Британії повідомили, що зв'язок з судном, команда якого налічує 23 людини, в даний час відсутня", - йдеться у повідомленні видання.

За даними Stena Bulk, кілька невеликих катерів і вертоліт наблизилися до її танкера, який перебував в міжнародних водах.

Представник міністерства оборони Великої Британії повідомив, що Лондон у терміновому порядку намагається отримати додаткову інформацію після того, як танкер під британським прапором несподівано звернув у іранські води, і аналізує ситуацію. Політичний редактор тижневика The Sunday Times повідомив, що комітет британського уряду з надзвичайних ситуацій зібрався на термінове засідання. Канцелярія прем'єр-міністра Великої Британії Терези Мей відмовилася від коментарів.

Раніше Верховний суд британського Гібралтару продовжив термін арешту іранського танкера Grace 1, затриманого на початку липня, до 20 серпня за звинуваченням у порушенні санкцій Євросоюзу проти Сирії. Іран різко протестував проти затримання свого танкера, кілька разів викликав на килим британського посла і вимагав негайно звільнити судно.

17 серпня верховний лідер Ірану аятолла Хаменеї обіцяв, що дії Лондона не залишаться без наслідків. "Ці шкідливі британці викрадають наше судно, займаються піратством і ще намагаються представити свої дії як законні", - обурився він.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп 18 липня заявив, що корабель військово-морських сил США знищив іранський безпілотник над Ормузькою протокою, який підлетів ближче ніж на тисячу метрів і проігнорував численні заклики відступити. Іран, у свою чергу, заперечив знищення США його безпілотника.

Українські Національні Новини

Новини Світу