ukenru
iran-viklikav-posla-turechchini-cherez-zvinuvachennya-v-destabilizatsiyi-blizkogo-skhodu

Іран викликав посла Туреччини через звинувачення в дестабілізації Близького Сходу

 • 8590 переглядiв

КИЇВ. 21 лютого. УНН. Іран напередодні викликав посла Туреччини в Тегерані на знак протесту проти звинувачень турецьких лідерів, що Ісламська Республіка пропагує сектантство і дестабілізує регіон, передає УНН з посиланням на Радіо Свобода.

"Ми будемо терплячі до їхніх позицій, але є певна межа нашого терпіння", – сказав представник міністерства закордонних справ Ірану Бахрам Гасемі про виклик турецького посла Хакана Текіна.

Міністерство закордонних справ Туреччини відповіло, що Іран має "переглянути свою регіональну політику і вдатися до конструктивних кроків", а також покласти край тому, що прем’єр-міністр Туреччини Біна Йилдирим означив як зусилля Ірану "розширити зону свого впливу".

Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу 19 лютого заявив на конференції з безпеки в Мюнхені, що "Іран прагне перетворити Сирію та Ірак на шиїтські (країни – ред.)". Туреччина, за словами М.Чавушоглу, виступає проти такого сектантства на Близькому Сході. Турецький міністр також закликав Іран зупинити загрози стабільності та безпеці в регіоні.

Віце-прем’єр Туреччини Нумен Куртумлуш вдався до більш примирливого тону в цій дискусії, назвавши Іран і Туреччину "дружніми країнами", політичні розбіжності яких "не повинні бути роздуті".

Переважно шиїтський Іран має тісні зв’язки з шиїтським керівництвом уряду Іраку і підтримує президента Сирії Башара Асада, натомість населена переважно сунітами Туреччина підтримує сунітські повстанські групи в Сирії.

Нагадаємо, Іран розпочав військові навчання у центрі країни.

Українські Національні Новини

Новини Світу