ukenru
iran-vidnoviv-eksport-kilimiv-ruchnoyi-roboti-v-ssha

Іран відновив експорт килимів ручної роботи в США

 • 7942 переглядiв

КИЇВ. 26 грудня. УНН. В Ірані оголошено про відновлення експорту килимів ручної роботи в США після кількох років західних торговельних санкцій проти Ісламської Республіки. Як пише ТАСС із посиланням на заяву глави Національного центру килимарства ІРІ Хаміда Карегара, "поставки килимів в Сполучені Штати за вісім місяців поточного іранського року (розпочався 20 березня 2016 року) досягли в вартісному вираженні 50 млн дол. з нуля в попередньому році", передає УНН.

Х.Карегар зазначив, що іранські килими п'ять років не були представлені на американському ринку, в результаті чого їх нішу зайняли аналогічні вироби індійської вироблення. До введення санкцій США були провідним ринком збуту для іранських килимів, їх там щорічно продавалося на 82 млн дол., що становило 16,5% загальносвітової реалізації. За п'ять років санкцій стрімко зріс продаж в Китай: експорт туди збільшився з 8 тис. дол. до 8 млн дол. на рік.

Як відзнає ЗМІ, санкції, введені через ядерну програму Тегерана, завдали серйозної шкоди експорту знаменитих іранських килимів ручної вичинки. Однак тепер ІРІ поступово нарощує їх поставки за кордон і, за словами Х.Карегара, зберігає світове лідерство у виробництві килимів. Вони експортуються більш ніж в 100 країн світу. За даними Ї.Карегара, нині килимарство займаються понад мільйон іранців, вони виробляють приблизно п'ять мільйонів квадратних метрів унікальних виробів на рік.

Українські Національні Новини

Новини Світу