iran-ochikuye-vizitu-golovi-magate-nayblizhchimi-dnyami

Іран очікує візиту голови МАГАТЕ "найближчими днями"

 • 721996 переглядiв

КИЇВ. 28 лютого. УНН. Іран заявив у понеділок, що голова МАГАТЕ - наглядового органу ООН з ядерної безпеки - Рафаель Гроссі відвідає Тегеран "найближчими днями" на тлі суперечки щодо рівнів збагачення урану в Ісламській республіці, пише УНН з посиланням на AFP.

Деталі

МАГАТЕ повідомило цього місяця, що веде переговори з Тегераном після того, як агентство Bloomberg News повідомило, що інспектори наглядового органу в Ірані виявили збагачений до 84% уран, який дуже близький по концентрації до збройового. Іран спростував це повідомлення, наполягаючи на тому, що він не робив жодних спроб збагатити уран на понад 60 відсотків, що значно перевищує поріг у 3,67 відсотка, встановлений історичною угодою, досягнутою зі світовими державами у 2015 році.

У понеділок Організація з атомної енергії Ірану заявила, що Гроссі вирушить до Ірану «найближчими днями» на офіційне запрошення її директора Мохамамда Есламі.

«В останні дні у нас відбулися конструктивні та багатообіцяючі обговорення» з делегацією МАГАТЕ, яка вже перебувала в Ірані, щоб розвіяти будь-які сумніви щодо ядерної програми, заявив представник ОАЕІ Бехруз Камальванді.

"Є надія, що ця поїздка послужить основою для більш тісної співпраці та більш чіткого горизонту між Іраном та МАГАТЕ", - додав він.

Доповнення

Останній візит інспекторів МАГАТЕ відбувся на тлі переговорів, що зайшли в глухий кут, про відродження угоди 2015 року, яка обіцяла звільнення Ірану від руйнівних економічних санкцій в обмін на стримування ядерної діяльності.

Обмеження були спрямовані на те, щоб завадити Ірану створити потенціал ядерної зброї, що він завжди заперечував.

Сполучені Штати в односторонньому порядку вийшли з угоди у 2018 році і знову ввели санкції, що спонукало Іран призупинити виконання своїх власних зобов'язань за угодою, офіційно відомою як Спільний всеосяжний план дій або СВПД.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Іран очікує візиту голови МАГАТЕ "найближчими днями"

     • 721996 переглядiв

    Окупанти в Маріуполі розміщують гармати 1939 року – радник мера

     • 3356242 переглядiв

    Нестача сну "старить" людський мозок - дослідження

     • 1827929 переглядiв

    Страхові ARX та ARX Life закінчили рік з прибутком

     • 802491 переглядiв

    Окупанти готуються до нового ракетного удару з п'ятниці - Кім

     • 2431519 переглядiв