ukenru
iran-kritikuye-ideyu-misiyi-yes-v-ormuzkiy-prototsi

Іран критикує ідею місії ЄС в Ормузькій протоці

 • 12309 переглядiв

КИЇВ. 29 липня. УНН. Іран розкритикував ідею Великої Британії про створення європейської місії щодо захисту мирного судноплавства в Ормузькій протоці, що з'єднує Перську і Оманську затоки. Присутність іноземних військ в районі Перської затоки не сприятиме посиленню безпеки, а навпаки призведе до дестабілізації ситуації в регіоні, заявив президент Ірану Хасан Роухані в неділю, 28 липня, передає УНН із посиланням на DW.

Представник іранського уряду Алі Рабіей назвав ідею "провокаційною" і підкреслив, що Іран є "найбільшим гарантом безпеки" в Перській затоці.

У свою чергу, заммінстра закордонних справ Ірану Аббас Арагчі заявив, що затримання іранського танкера владою британської території Гібралтар стало порушенням міжнародної угоди щодо ядерної програми Тегерана, укладеного в 2015 році.

Нагадаємо, 5 липня влада Гібралтару затримали іранський танкер Grace 1, вважаючи, що він везе нафту на завод в Сирію в порушення санкцій ЄС. Через два тижні бійці іранського Корпусу вартових ісламської революції затримали в Ормузькій протоці британський танкер Stena Impero за звинуваченням у порушенні правил міжнародного судноплавства. Лондон оголосив, що буде надавати військовий ескорт кожному британському танкеру, що проходить через Ормузьку протоку, і поставив питання про спільну європейської місії щодо захисту мирного судноплавства в цьому регіоні.

Після цього, зокрема, у США заявили, що створюють міжнародну коаліцію для патрулювання Ормузької протоки.

Українські Національні Новини

Політика