ukenru
institut-natspamyati-zayaviv-scho-ne-mozhe-garantuvati-bezpeku-istorikiv-u-polschi

Інститут нацпам'яті заявив, що не може гарантувати безпеку істориків у Польщі

 • 7546 переглядiв

КИЇВ. 7 лютого. УНН. Український інститут національної пам'яті заявив, що не може гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їх перебування там. Про це повідомляє прес-служба Інституту нацпам'яті, передає УНН.

“Український інститут національної пам’яті, який забезпечував функціонування української частини Форуму, не бачить можливостей для його продовження в попередньому форматі. Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їх перебування там. Тому, слідуючи цінностям відкритого діалогу та вільного доступу до джерел, звертаємося до польських колег з пропозицією, щодо продовження історичних дискусій на території України, де відсутні будь-які обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого”, — йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польський "бандерівський закон" змінить напрямок трудової міграції українців

В Інституті наголосили, що З 2015 року відбулося п‘ять засідань (двічі на рік, почергово в Україні та Польщі) за участі істориків з обох країн. Ухвалення нового закону про Інститут національної пам’яті в Польщі, яким передбачено зокрема кримінальну відповідальність за заперечення “злочинів українських націоналістів 1925-1950 рр.” суттєво звужує простір для дискусій та діалогу.

Нагадаємо, Сполучені Штати розчаровані тим, що президент Польщі Анджей Дуда підписав закон, який передбачає кримінальне покарання за приписування нацистських злочинів польській державі.

Українські Національні Новини

Політика