ukenru
initsiativa-vidnovlennya-samitiv-rosiya-yes-u-mzs-rozpovili-pro-rezultati-rozmovi-z-poslami-frantsiyi-ta-nimechchini

Ініціатива відновлення самітів Росія-ЄС: у МЗС розповіли про результати розмови з послами Франції та Німеччини

 • 30735 переглядiв

КИЇВ. 25 червня. УНН. Посли Франції та Німеччини пояснили в МЗС ідею проведення самітів Європейського Союзу з Росією. Про це повідомляє УНН з посиланням на коментар МЗС.

Деталі

Зокрема, українська сторона наголосила, що така ініціатива іде всупереч санкційній політиці ЄС, ухваленій у відповідь на агресію РФ проти України, а також підриває європейську солідарність на тлі ескалації Росією ситуації на тимчасово окупованих територіях та кордонах України, та не заохочує Москву до виконання Мінських домовленостей.

Дипломати Німеччини та Франції у відповідь заявили, що це була ідея для обговорення в контексті розгляду стратегії ЄС щодо Росії на засіданні Європейської ради 24 червня, зауважили у МЗС України.

Посли підтвердили, що Німеччина та Франція є незмінним друзями України і продовжують докладати зусиль для відновлення її територіальної цілісності та суверенітету.

Цитата

"Сторони домовилися, що такі питання обговорюватимуться з Україною перед їх оприлюдненням", - повідомили в МЗС України.

Контекст

25 червня МЗС України викликало на розмову послів Німеччини і Франції, зважаючи на повідомлення про пропозиції Берліна і Парижа відновити саміти Росії і Європейського Союзу.

Меркель раніше заявила, що вважає за необхідне прямий діалог між Євросоюзом і Росією. Також вона запропонувала ідею першого за сім років саміту Росія - ЄС.

Ініціативу Меркель підтримав президент Франції Емманюель Макрон. Пропозицію про проведення саміту вітав і канцлер Австрії Себастьян Курц.

Як заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, ініціатива щодо відновлення проведення самітів між Європейським Союзом і Росією є небезпечним відхиленням від санкційної політики.

Врешті, ЄС відкинув пропозицію Меркель про "прямий контакт" з Путіним.

Українські Національні Новини

Політика