ukenru
initsiativa-minfinu-sprovokuye-koruptsiyni-skhemi-na-rinku-loterey-ekspert

Ініціатива Мінфіну спровокує корупційні схеми на ринку лотерей - експерт

 • 9751 переглядiв

КИЇВ. 14 лютого. УНН. Ініціатива Мінфіну щодо використання РРО (реєстратора розрахункових операцій) під час продажу лотерей – безперспективна, нежиттєздатна та корупціогенна. Про це в коментарі УНН повідомила експерт у сфері грального бізнесу Зоряна Топорецька.

За її словами, є лише один спосіб ефективного контролю за обігом грошових коштів операторів лотерей, і він не має нічого спільного з використанням РРО.

“РРО реєструє по суті обіг коштів у касі конкретного суб'єкта. Він не дає картини загальної по операторам лотерей. Завдання держави –фіксувати обсяг коштів в межах обороту всього оператора, щоб проконтролювати правильність відрахування ним коштів до Державного бюджету.

Розповсюджувач же діє від імені оператора державних лотерей і фактично працює лише за комісійну винагороду, і тому немає сенсу йому ставити РРО.

І реальний вихід лише один - установка єдиної центральної системи контролю, яку буде моніторити і перевіряти відповідний державний орган”, - розповіла З.Топорецька.

Ініціативу Мінфіну експерт розцінює як лобізм розповсюджувачів касових апаратів.

“У операторів лотерей є електронна система прийняття ставок. От якраз в цій електронній системі фіксується кожна прийнята ставка і виплачений виграш в режимі реального часу по всьому оператору лотерей. І ця система дозволяє проконтролювати оборот оператора, тобто те, що потрібно дійсно контролюючим органам.

А зобов'язати поставити касові апарати це, я вважаю, додатковий тиск на бізнес і можливо чиїсь бізнес-інтереси – продати більше касових апаратів... Адже питання розповсюджувачів лотерей вони ніяк не вирішують. Або, можливо, це Мінфін просто хоче зняти з себе відповідальність і перекласти контрольні функції за лотерейною діяльністю на Державну податкову інспекцію. По суті Мінфін і так ніякої контрольної функції не здійснює, знову ж таки, через свою бездіяльність. Досі не видано ліцензій, не розроблено податкових актів. Вони не мають ніяких повноважень по контролю за ринком, а тепер, можливо, взагалі хочуть усунутися від цієї функції”, - наголосила З.Топорецька.

Нагадаємо, Мінфін розробив законопроект щодо внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", який передбачає обов’язкове використання РРО при продажі лотерей.

Як раніше повідомляв УНН, усі законопроекти Мінфіну, які стосувалися легалізації азартних ігор в Україні, визнані Верховною Радою корупційними.

Українські Національні Новини

Економіка