grupa-likariv-pri-ombudsmeni-gruziyi-zayavila-pro-rizke-pogirshennya-stanu-saakashvili

Група лікарів при омбудсмені Грузії заявила про різке погіршення стану Саакашвілі

 • 1800115 переглядiв

КИЇВ. 27 лютого. УНН. Експертна група лікарів, скликана апаратом омбудсмена Грузії, поширила висновок за підсумками огляду в лютому третього президента Михайла Саакашвілі, передає УНН із посиланням на "Новини Грузії".

Деталі

Стан Саакашвілі різко погіршився з часу останнього візиту 4 грудня, до четвертої стадії кахексії, яка загрожує втраті ваги четвертої стадії, йдеться у висновку.

Незалежні експерти заявили, що стан Саакашвілі перебуває у фазі активного катаболізму і "у разі втрати ще п'яти-семи кілограмів він буде повністю прикутий до ліжка".

Якщо він продовжить худнути, досягнення критичної позначки очікується протягом 1-2 місяців, це 52-53 кілограми, після чого зміни стануть незворотними.

Лікарі попереджають, що Саакашвілі не повинен пересуватися самостійно через загрозу падінь. Будь-яка травма при поточному стані організму може спровокувати каскадний розвиток критичних ускладнень, у тому числі тромбозу, крововиливів та інфекцій, і призвести до смерті.

Додамо

Група лікарів при омбудсмені відвідала Михайла Саакашвілі, якого з травня минулого року перевели з в'язниці до клініки «Вівамед», 19 лютого.

На момент візиту клініка не надала всю медичну документацію через неробочий день, проте офіс омбудсмена запросив її додатково, і її також розгляне група експертів.

В обстеженні пацієнта 19 лютого взяли участь Тенгіз Цуладзе (невролог), Григол Хурцидзе (терапевт, внутрішні хвороби/шпитальна медицина), Георгій Качарава (кардіолог) та Ніно Заврашвілі (ендокринолог). Пізніше до он-лайн консиліуму були залучені Гіоргі Папіашвілі (кардіолог/аритмолог) та Георгій Григолія (анестезіолог-реаніматолог).

Витяги із висновку:

Значне погіршення стану після попереднього візиту 4 грудня. За цей час хворий схуд ще на 5,7 кг, рухова активність значно обмежена через слабкість;

При вставанні відзначається різке падіння артеріального тиску зі 125/75 до 60/40, що супроводжується втратою рівноваги та координації;

Відбувається подальше зниження психічних функцій;

Хворий вступив у фазу активного катаболізму (саморозщеплення тканин організму для отримання з них необхідних амінокислот та енергії - прим.ред);

Саркопенія (атрофічна дегенеративна зміна скелетної мускулатури, що призводить до втрати м'язової маси та сили - прим.ред);

Атрофія м'язів;

Тяжка кахексія четвертого ступеня ( кахексія - крайнє виснаження організму при різкій втраті ваги - прим. ред);

Поглиблюється периферична та вегетативна невропатія (ураження нервових волокон, що супроводжується порушенням проведення нервового імпульсу - ред).

Нагадаємо

Раніше незалежна експертиза центру «Емпатія» заявила, що про понад 20 діагнозів, які у комплексі створюють загрозливу картину. У тому числі йдеться про кахексію — неконтрольовану втрату ваги більш ніж на 40 кг, анорексію, прогресуючу деменцію, захворювання опорно-рухового апарату та нервову систему.

В уряді Грузії відкидають передачу Саакашвілі на лікування іншій країні. Влада Грузії наполягає, що розмови про критичний стан Саакашвілі є частиною піар-кампанії, а сам він злочинець, який симулює з метою домогтися свого звільнення.
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі нещодавно заявив під час дискусії на Мюнхенській безпековій конференції, що Саакашвілі — «добрий актор» і його критичний стан — це інсценування.

Лікарі «Вівамед» минулого тижня підтвердили тенденцію до погіршення стану здоров'я Саакашвілі, назвавши основною причиною «незбалансоване харчування». Зокрема, ендокринолог заявила, що Саакашвілі споживає всього 300-400 калорій на день, за рекомендованих не менше 1700, «але продовжує харчуватися на власний розсуд».

Минулого тижня, 22 лютого, вага Саакашвілі була зафіксована клінікою «Вівамед» у 67,2 кілограма. За три тижні він втратив ще 2,5 кг – 28 січня клініка повідомляла про вагу 69,7 кілограмів.

У в'язницю після арешту Михайло Саакашвілі надійшов із вагою 116 кг при зростанні 195 см.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Уламки шахеда виявили на Київщині

     • 1676674 переглядiв