ukenru
greki-vlashtuvali-mirniy-marsh-u-richnitsyu-smertelnogo-povstannya

Греки влаштували мирний марш у річницю смертельного повстання

 • 15212 переглядiв

КИЇВ. 17 листопада. УНН. Близько 20 тисяч людей пройшли мирним маршем Афінами в середу, щоб відзначити річницю кривавого повстання проти диктатури в 1973 році. Про це пише УНН з посиланням на АР.

Деталі

Понад 5 тисяч поліцейських було залучено для охорони порядку, оскільки насильство за участю демонстрантів-анархістів часто затьмарювало щорічний марш до посольства США. Захід відбувся, незважаючи на обмеження, пов’язані з пандемією, і більшість учасників маршу були в масках.

Подібна демонстрація відбулася в другому за величиною місті Греції Салоніках, зібравши близько 14 тисяч учасників. Марш завершився мирно, але згодом молоді люди в масках кидали в поліцейських запальними сумішами, які у відповідь застосували сльозогінний газ і водомети. Про постраждалих та затриманих не повідомляється.

Здебільшого ліві демонстранти щороку марширують до посольства США, починаючи з 1974 року, оскільки Вашингтон вважався підтримкою ультраправого військового режиму Греції.

Довідково

У 1973 році студентські продемократичні протести в Афінській політехніці були придушені поліцією та військами, надісланими військовим режимом. Біля Політехніки офіцери відкрили вогонь по беззбройних демонстрантах і перехожих, а армійський танк розбив ворота університетського комплексу, за яким зібралося багато студентів.

Вважається, що щонайменше 20 людей загинуло, хоча точна кількість загиблих у листопаді 1973 року залишається невідомою.

Але за повстанням послідував путч усередині військового режиму, який правив Грецією з 1967 року.

Демократія була відновлена ​​лише в липні 1974 року, коли диктатура впала перед обличчям турецького вторгнення на Кіпр, спровокованого власними махінаціями хунти, спрямованими на об’єднання острова, більшість якого є грекомовними, з Грецією.

Українські Національні Новини

Новини Світу