ukenru
golovniy-rabin-ukrayini-zvinuvativ-sitnika-v-publichniy-brekhni-schodo-stezhennya-za-prikhozhanami-sinagogi

Головний рабин України звинуватив Ситника в публічній брехні щодо стеження за прихожанами синагоги

 • 15075 переглядiв

КИЇВ. 13 лютого. УНН. Головний рабин України Моше Реувен Асман заявив, що директор НАБУ Артем Ситник говорить неправду, заявляючи, що стеження за прихожанами синагоги в Києві це фейк. Про це священнослужитель написав на своїй сторінці в Facebook, повідомляє УНН.

"З глибоким сумом сприйняв я почуті вчора нечесні слова глави Національного антикорупційного Бюро Артема Ситника, сказані на засіданні комітету Верховної Ради, - адже при своєму вступі на посаду, він присягав народу України і клявся говорити правду! (...) Артем Ситник вчора прямо заявив, що інформація про прослуховування прихожан в синагозі - це фейк. На жаль, вчора він публічно сказав неправду, - я маю документи, що підтверджують зворотне", - написала вона.

Рабин прикріпив до свого повідомлення фото протоколу про проведення негласних слідчих дій.

"Більше того, Артем Сергійович зустрічався зі мною конфіденційно, і я надав йому необхідні докази переслідування моїх парафіян, тому стверджувати, що він, можливо не в курсі, - безглуздо. З цього приводу ми маємо в своєму розпорядженні інші документи і докази від міжнародних партнерів, які глибоко стурбованих ситуацією, що склалася", - написав рабин.

Він також зазначив, що Ситник назвав "фейком" інформацію про стеження в Страсбурзі. При цьому, за словами Моше Реувена Асмана, детектив, спійманий на стеженні в Страсбурзі, і детектив, що фігурує в протоколі про проведення аудіоконтролю в синагозі це одна і та ж особа - співробітник Артема Ситника С. Рокунь.

"Я також проінформований про дії НАБУ, що мають на меті переслідування прихожан синагоги. Я особисто спілкувався зі свідками, які розповідали про тиск на них і погрози з боку детективів НАБУ з метою дати брехливі свідчення і зганьбити невинних людей", - написав рабин.

Він зазначив, що планує інформувати про ситуацію, що склалася міжнародну громадськість, а також звернеться до керівництва України з проханням вжити заходів.

Нагадаємо, що 30 жовтня 2018 року було оприлюднено офіційну заяву головного рабина України і Києва у зв'язку з виявленням прослушки столичної синагоги і нібито проведення негласних слідчих дій щодо віруючих. Повідомлялося, що "власні компетентні джерела" надали єврейській громаді інформацію, що особи, які вели спостереження, "мають безпосереднє відношення до НАБУ".

У НАБУ в свою чергу заявили, що не скоювали візуального спостереження за синагогою і ніяких пристроїв для прихованого зняття інформації не встановлювали.

Також в Бюро заявили, що встановили особи тих, хто зафіксований на відеозаписі з камер синагоги в Києві, ними виявилися співробітники іншого правоохоронного органу.

Українські Національні Новини

Суспільство