ukenru
glava-ryanair-ekipazh-litaka-z-protasyevichem-zmusili-pidtverditi-dobrovilnu-zminu-kursu-i-posadku-v-minsku

Глава Ryanair: екіпаж літака з Протасєвічем змусили підтвердити добровільну зміну курсу і посадку в Мінську

 • 28980 переглядiв

КИЇВ. 15 червня. УНН. Генеральний директор Ryanair Майкл О'Лірі заявив, що під час інциденту з посадкою літака в Мінську, де був опозиціонер Роман Протасєвіч, кілька невідомих людей з камерами зайшли на борт літака і намагалися змусити екіпаж сказати, що вони змінили курс добровільно. Про це повідомляє УНН з посиланням на видання The Irish Times.

Деталі

Даючи свідчення Транспортному комітету Великої Британії, директор Ryanair заявив, що в день посадки літака екіпажу повідомили в авіадиспетчерській службі Мінська про бомбу на борту.

Він також додав, що капітан "неодноразово" просив Мінське Управління внутрішніх справ надати зв'язок з центром управління Ryanair в Варшаві, але йому сказали, що Ryanair не відповідали на телефонні дзвінки, що "абсолютно не відповідало дійсності".

При цьому О'Лірі відзначив, що в звичайному порядку відхилені рейси Ryanair приземляються в Польщі або в інших країнах Балтії, але на головного пілота чини "сильний тиск", з метою змусити його приземлитися саме в Мінську. Після того, як літак приземлився в мінському аеропорту, на його борт піднялось кілька "невстановлених осіб", у яких "були відеокамери".

Цитата

"Вони неодноразово намагалися змусити членів екіпажу підтвердити на відео, що вони добровільно вирушили до Мінська, але екіпаж відмовився підтверджувати це", - передає видання.

О'Лірі додав, що пасажирів і екіпаж доставили в будівлю аеропорту, а капітан залишився на борту літака, але кожен раз, коли він покидав кабіну, його супроводжував озброєний охоронець.

За припущеннями директора Ryanair, "невстановленими особами" могли бути співробітники КДБ Росії або Білорусі.

Додамо

Журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк заявив, що 16 червня посли Євросоюзу готуються ввести заборону на видачу віз 78 особам і 7 організаціям, причетним до інциденту з посадкою літака Ryanair.

"Завтра посли ЄС дадуть зелене світло на заморожування активів і заборону на видачу віз 78 людям і 7 організаціям у зв'язку з інцидентом Ryanair і репресіями в Білорусі. Про ще одну організацію буде повідомлено в найближчі дні, перш ніж вона буде представлена офіційною особою ЄС", - написав журналіст у своєму Twitter.

Нагадаємо

У понеділок, 15 червня, в Мінську відбувся брифінг Міністерства закордонних справ Білорусі.

Основною темою брифінгу стала вимушена посадка літака Ryanair 23 травня, на борту якого перебував колишній головний редактор Telegram каналу NEXTA Роман Протасєвіч, і його дівчина росіянка Софія Сапега. У самий останній момент стало відомо, що Протасєвіч особисто візьме участь у брифінгу. Глава Слідчого комітету Білорусі Дмитро Гора заявив, що Протасєвіч сам проявив ініціативу поспілкуватися з пресою.

Після появи опозиціонера деякі журналісти демонстративно покинули брифінг, відмовляючись вірити сказаному. Кореспонденти відкрито заявляли, що не вірять всьому тому, що говорить Протасєвіч, вважаючи, що його примусово змусили говорити.

Сам же оппозіонер під час брифінгу заявив, що не піддавався побиттю з боку співробітників Слідчого комітету, а також готовий пройти медичну незалежну експертизу.

Він також висловив повагу президенту Олександру Лукашенку, назвавши його "сильною людиною, яка змогла вистояти перед усім тим натиском, який почався влітку і триває досі".

Українські Національні Новини

Новини Світу