ukenru
glava-mzs-nimechchini-ne-pospishaye-vidpovidati-pro-postachannya-zbroyi-v-ukrayinu

Глава МЗС Німеччини не поспішає відповідати про постачання зброї в Україну

 • 20078 переглядiв

КИЇВ. 30 грудня. УНН. Глава Міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у спілкуванні з німецьким агентством dpa не змогла дати відповіді на питання щодо постачання зброї в Україну, пише УНН.

Деталі

Так, у міністра запитали, чи можливе постачання зброї Україні для самооборони. Раніше таку нагоду не відкидав співголова "Зелених" Роберт Хабек.

Бербок на це відповіла, що країни "Групи семи" та Європейський союз ясно дали зрозуміти, що подальша військова ескалація на українському кордоні та порушення міжнародного права та суверенітету України матиме масштабні політичні та економічні наслідки для Росії.

"Якщо зібрати разом усі варіанти дій, то вийде довгий перелік. Але зараз йдеться про те, щоб запобігти подальшій ескалації. Це можна зробити лише дипломатичним шляхом – у рамках Нормандського формату, а також у рамках Ради Росія-НАТО та ОБСЄ", - сказала вона.

Журналіст уточнив, чи це означає відмова від будь-яких поставок зброї в Україну. Бербок на це відповіла, що "подальша військова ескалація не принесе Україні більше безпеки".

Контекст

У травні співголова німецьких “Зелених”, які наразі увійшли до коаліції для формування нового уряду ФРН, Роберт Хабек під час візиту до Києва заявив, що Україні важко відмовити у праві на отримання оборонних озброєнь. При цьому Хабек зазначив, що це не суперечить пацифістській позиції його партії.

Втім, слова політика викликали різку критику як у лавах партії "Зелених", так і інших політичних сил - Християнсько-демократичного союзу (ХДС), Соціал-демократичної партії та Лівої партії. Окремі депутати Бундестагу від партії "Зелених" дистанціювалися від слів співголови партії.

Однак Роберт Хабек, незважаючи на критику, не відмовився від своєї позиції. Хабек висловив розуміння критики його ідеї з лав своєї партії, проте вказав і на те, що "Зелені" мають "тривалу традицію допомоги Україні".
Хабек, який здійснив візит на лінію розмежування на Донбасі, зазначив, що Німеччина могла б постачати Україні прилади нічного бачення, засоби розвідки, знешкодження вибухонебезпечних предметів, засоби медичної евакуації.

На заяви політика відреагували у німецькому уряді. Так, тодішній представник уряду Штеффен Зайберт заявив, що чинний на той момент уряд Німеччини не надаватиме Україні озброєння.

Додамо

Міністр оборони України Олексій Резніков раніше заявив про блокування Німеччиною постачання зброї Києву по лінії НАТО.

Резніков повідомив Financial Times, що “Берлін минулого місяця наклав вето на закупівлю Україною протитанкових гвинтівок та проти снайперських систем через Агентство НАТО із забезпечення та закупівель”. Проте, як зазначено, Німеччина з тих пір пом'якшила позицію по першому пункту, вважаючи цю зброю несмертоносною.

Згодом німецьке видання Bild із посиланням на власні джерела повідомило, що колишня канцлер Німеччини Ангела Меркель особисто блокувала постачання оборонного озброєння в Україну через НАТО.

Українські Національні Новини

Політика