glava-medzakupivel-zhumadilov-mizhnarodni-organizatsiyi-zakupovuvali-ukrayintsyam-preparati-za-zavischenimi-tsinami

Глава "Медзакупівель" Жумаділов: міжнародні організації закуповували українцям препарати за завищеними цінами

 • 12361 переглядiв

КИЇВ. 23 лютого. УНН. Генеральний директор ДП "Медичні закупівлі України" Арсен Жумаділов представив звіт про роботу свого відомства за минулий рік. Серед досягнень він вказав закупівлю медпрепаратів за ціною значно нижчою, ніж це робили міжнародні організації, повідомляє УНН.

Цитата:

"За 23 з 374 законтрактованих ДП "Медзакупівлі України" МНН, відсоток економії в порівнянні з цінами міжнародних організацій за 2019 рік склав більше 50%. За 89 МНН - відсоток економії склав більше 20%. В окремих випадках ціна за одиницю товару, закупленого ДП "Медзакупівлі", майже в 9 разів менше ціни, за якою закуповували міжнародні організації", - повідомили у відомстві Жумаділова.

Деталі

Таким чином він вказав на те, що міжнародні організації закуповували для українців препарати за досить завищеними цінами. Цей факт тепер складно пояснити навіть громадським організаціям, які підтримують появу в Україні тих самих міжнародних організацій в ланцюжку медзакупівель України. Точніше вони запевняють, що це еволюція медзакупівель і найважливіше досягнення для України. Але чому сталося так, що навіть міжнародні організації закуповували препарати за завищеними цінами - питання залишається відкритим.

"Коли впроваджувався механізм міжнародних закупівель - ми просто рятували Україну від тотального грабунку. Іншої альтернативи не було. І коли впроваджували міжнародні закупівлі, тоді і при Уляні Супрун (колишній в.о. міністра охорони здоров'я України - ред.) було ініційовано ДП "Медичні закупівлі". Вони себе не створювали самі, їх створювали ті люди, які впроваджували програми міжнародних закупівель. Чому? Тому що потрібно було агентство, яке всередині може досягати максимально низької вартості з високою якістю препарату. І якщо з'явиться ще одна ініціатива, яка буде ще дешевше купувати, то звичайно ми будемо боротися за найнижчу вартість і найвищу якість", - говорить Дмитро Шерембей, голова координаційної ради БО "100% життя".

Останні років п'ять він один з тих, хто активно підтримує закупівлю медпрепаратів для українців через міжнародні організації зі словами: "Ми будемо боротися за міжнародні закупівлі усіма цивілізованими методами".

Знизити закупівельну ціну - це вагоме досягнення, але не головне. Набагато важливіше, виконати програми із закупівлі життєво важливих препаратів для громадян. А в цьому питанні проблеми залишилися як у міжнародних організацій, так і у відомства Жумаділова. Ще з 2015 року міжнародні організації піддавалися жорстокій критиці за несвоєчасні поставки. Часом невиконання планів досягало навіть 90%, а онкохворі діти три місяці не могли отримати свої препарати. 

Зараз перед такою ситуацією і ДП "Медзакупкі України". Відомство Жумаділова звинуватили в зриві поставок препаратів майже на 1 млрд грн тільки за минулий рік по важливих напрямках: дитячої та дорослої онкології, серцево-судинних захворювань.

У Жумаділова переводять провину на МОЗ, мовляв, там пізно погодили документи на закупівлю - не в березні, а у вересні. Але навіть з вересня "Медзакупівлям" не вдалося закрити план.

"В кінці року державне підприємство "Медзакупівлі" не закупило ліків зі СНІДу тільки за підписаними договорами на 163 млн грн. Це велика частина ліків і засобів, які виділялися на всю програму придбання антиретровірусних препаратів для лікування більш ніж 117 тисяч ВІЛ-інфікованих в Україні, включаючи дитячі форми хвороби", - розповів УНН співголова міжнародної організації "Східноєвропейське і Центральноазійське об'єднання людей, що живуть з ВІЛ та СНІДом" Володимир Жовтяк.

Він додав, що специфіка препаратів для антиретровірусної терапії ВІЛ-інфікованих полягає в щоденному прийманні медикаментів.

"Приймати ліки треба кожен день. Лікування безперебійне, і його неможливо переривати за медичними показаннями. Тому що якщо перериваєш лікування антиретровірусними препаратами, інфекція мутує і вірус може швидко перейти в стадію СНІДу, мати незворотні наслідки для пацієнтів - до смерті", - пояснив Жовтяк.

Як повідомляється в деяких ЗМІ, Жумаділова навіть мали намір звільнити. Але остаточного рішення поки немає.

Доповнення

Арсен Жумаділов за освітою менеджер і юрист, раніше обіймав посаду голови Біляївської райадміністрації Одеської області. Він прийшов в область в команді Міхеїла Саакашвілі.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    В Україні затримали активіста так званої "кримської весни"

     • 17928 переглядiв