ukenru
gensek-nato-privitav-referendum-u-makedoniyi-schodo-pereymenuvannya-krayini

Генсек НАТО привітав референдум у Македонії щодо перейменування країни

 • 11340 переглядiв

КИЇВ. 1 жовтня. УНН. НАТО вітає результати голосування на референдумі в Македонії про державний найменуванні республіки і закликає всі політичні сторони використовувати цю історичну можливість. Про це в неділю ввечері написав у своєму Twitter генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг, інформує УНН.

"Я вітаю голосування "за" на референдумі. Я закликаю всіх політичних лідерів і партії використовувати цю історичну можливість конструктивно і відповідально. Двері в НАТО відкриті, але всі процедури на національному рівні мають бути дотримані", - написав генсек Альянсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У виборчкомі Македонії заявили, що одна з умов референдуму не була виконана

Про те, що НАТО готове розглянути питання про членство Македонії, глава організації Єнс Столтенберг заявив у липні. Він зазначив, що для запуску всіх процедур Скоп'є необхідно врегулювати питання щодо назви країни, проти якої протестує один із членів НАТО - Греція. Місяцем раніше македонські влада погодилася на перейменування країни і підписала відповідну угоду, яку необхідно тепер закріпити голосуванням усередині Македонії. Даний договір повинен вирішити не тільки багаторічну суперечку про назву країни, а й відкрити Скоп’є шлях до НАТО і ЄС.

Як раніше інформував УНН, під час народного волевиявлення проходило голосування більш ніж на трьох тисячах виборчих дільниць у 80 муніципалітетах і місті Скоп’є. Громадянам пропонувалося відповісти на одне питання: “Чи підтримуєте ви членство в ЄС і НАТО, приймаючи угоду між Республікою Македонією та Грецькою Республікою?” Референдум покликаний допомогти у врегулюванні 27-річної суперечки між Афінами і Скоп’є з приводу назви колишньої югославської республіки, яка збігається з найменуванням області на півночі Греції.

Українські Національні Новини

Новини Світу