ukenru
gensek-nato-nazvav-kitay-ta-rosiyu-zagrozami-dlya-svitovoyi-bezpeki

Генсек НАТО назвав Китай та Росію загрозами для світової безпеки

 • 11452 переглядiв

КИЇВ. 23 червня. УНН. Загрози для світової безпеки нікуди не поділися з початком пандемії COVID-19. Цими загрозами генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає тероризм, “наслідки підйому Китаю”, а також “більш наполегливу Росію” з її “агресивними діями щодо України”. Про це він розповів в інтерв’ю DW у вівторок, 23 червня, передає УНН.

Столтенберг особливо відзначив необхідність виділення коштів на протистояння цим викликам. Треба мати можливість боротися із загрозами як у сфері безпеки, так і в галузі охорони здоров'я, а не вибирати між ними, відзначив він.

Генсек НАТО також назвав ФРН "дуже сильним та важливим союзником", який має найбільший оборонний бюджет у Євросоюзі і третій за розміром в Альянсі. Берлін "значно більше інвестує в оборону", відзначив він. При цьому Столтенберг очікує, що всі країни НАТО виконають обіцянку виділяти на військові потреби Альянсу не менш ніж два відсотки ВВП.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Міноборони розповіли, як у ЗСУ відбувається впровадження стандартів НАТО

Водночас Столтенберг піддав критиці намір президента США Дональда Трампа скоротити на 9500 осіб кількість американських військовослужбовців у ФРН. За словами генсека, він обговорював з американським президентом присутність військового контингенту США у Європі. У цій розмові Столтенберг підкреслив, що наявність цього контингенту є важливою не лише для НАТО, але й для Вашингтона, оскільки "мир та стабільність у Європі роблять свій внесок у безпеку Північної Америки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вершбоу про новий статус України в НАТО: це сприятиме просуванню до членства в Альянсі

За словами Столтенберга, міністр оборони США Марк Еспер запевнив, що остаточне рішення з цього питання ще не прийняте, і Сполучені Штати ще проведуть консультації із союзниками по НАТО.

Українські Національні Новини

Політика