ukenru
gazprom-pripinyaye-postachannya-gazu-do-finlyandiyi-gelsinki-gotuyutsya-do-importu-zpg

"Газпром" припиняє постачання газу до Фінляндії. Гельсінкі готуються до імпорту ЗПГ

 • 87667 переглядiв

КИЇВ. 20 травня. УНН. "Газпром експорт" з 21 травня до моменту оплати в рублях припиняє постачання газу фінській компанії "Газум". Про це сказано у заяві "Газпром експорту", опублікованій у п'ятницю, пише УНН.

Цитата

"Станом на кінець робочого дня 20 травня (термін оплати, передбачений контрактом) "Газпром експорт" не отримав від "Газуму" платіж за постачання газу у квітні", - заявили в компанії.

"У зв'язку з цим "Газпром експорт" повідомив "Газум" про зупинення постачання газу починаючи з 21 травня 2022 року і до моменту здійснення оплати відповідно до порядку, встановленого Указом", - йдеться у заяві.

Деталі

Повідомляється також, що фінська компанія "Газум" 17 травня повідомила, що ініціює арбітражний розгляд щодо контракту на постачання газу з ТОВ "Газпром експорт".

"Газпром" каже, що "захищатиме свої інтереси в арбітражному розгляді доступними засобами".

Додамо

Раніше сьогодні, напередодні очікуваного рішення РФ, у Фінляндії заявили, що країна погодила з американською компанією Excelerate Energy 10-річну оренду плавучого ЗПГ-терміналу.

"Термінал ЗПГ дозволить нам звільнитися від російського газу", - заявила міністр фінансів Фінляндії Анніка Сааркіко у п'ятницю.

Раніше

Фінський газовий гігант Gasum заявив 17 травня, що не платитиме за російський газ у рублях і подає на Газпром в арбітраж.

Після цього очікувалося припинення 20-21 числа постачання російського газу до країни.

Що передувало

президент Росії Путін заявив у березні, що "недружні" країни повинні платити рублі, а не євро або долари, зазначені в контрактах за газ.

Покупці могли здійснювати платежі в євро або доларах на рахунок у російському Газпромбанку, який потім конвертував кошти в рублі та переводив їх на другий рахунок, з якого здійснювався платіж до росії.

Постачання газу до Польщі та Болгарії було припинено після того, як вони відмовилися платити у рублях, а інші великі європейські газові компанії повідомили, що працюють над способами оплати російського газу, не порушуючи при цьому санкції ЄС.

Українські Національні Новини

Політика