ukenru
gazprom-povidomiv-pro-gotovnist-pivnichnogo-potoku-2-putin-zayaviv-scho-zapusk-gazotoprovodu-vpline-na-tsinu-gazu-ne-lishe-dlya-yevropi-a-y-dlya-ukrayini

Газпром повідомив про готовність "Північного потоку-2". Путін заявив, що запуск газопроводу вплине на ціну газу не лише для Європи, а й для України

 • 21889 переглядiв

КИЇВ. 29 грудня. УНН. Заповнення газом другої нитки "Північного потоку - 2" (ПП-2) завершилося сьогодні, 29 грудня, вдень, газопровід повністю готовий до початку експлуатації. Про це повідомив голова "Газпрому" Олексій Міллер під час наради з президентом РФ Володимиром Путіним про проходження осінньо-зимового опалювального сезону. Слова Міллера наводить агенство ТАСС, передає УНН.

Цитата

"Сьогодні о 12 годині 58 хвилин за московським часом "Газпром" завершив заповнення газом другої нитки газопроводу "Північний потік - 2". І тепер і перша, і друга нитка газопроводу "Північний потік - 2" знаходяться під робочим тиском і повністю готові до експлуатації ", - сказав він.

Деталі

Президент Росії Володимир Путін повідомив, що цей новий додатковий маршрут (мається на увазі ПП-2-ред), безумовно, "послужить вирішенню питання щодо стабілізації цін на європейському ринку".

"Запуск "Північного потоку - 2" призведе до зниження цін на газ у Європі, зокрема для України. Додаткові великі обсяги газу з РФ надходитимуть до Європи відразу ж, як буде дозволено запуск "Північного потоку - 2". Росія зі своїми партнерами виконала завдання щодо створення "Північного потоку - 2", тепер слово за європейцями", - заявив Путін.

Сертифікації оператора "Північного потоку – 2"

16 листопада Федеральне мережеве агентство Німеччини призупинило сертифікацію Nord Stream 2 AG як незалежного транспортного оператора через питання організаційно-правового характеру. Регулятор зазначив, що процес відновиться, коли фірма зі штаб-квартирою у швейцарському місті Цуг передасть основний капітал, що стосується німецького сегменту, у власність німецької "дочки". Процес припинено доти, доки передача основних активів та людських ресурсів дочірній компанії не буде завершена і Федеральне мережеве агентство зможе перевірити нові документи. Щойно вони надійдуть, знову розпочнеться відлік періоду перевірки.

Для запуску газопроводу потрібно отримати реєстрацію незалежного транспортного оператора - Федеральне мережеве агентство Німеччини.

Компанія "Оператор ГТС України" звернулася до Міністерства у справах економіки та захисту клімату ФРН для перегляду висновку, згідно з яким сертифікація трубопроводу "Північний потік - 2" не становитиме небезпеки для газопостачання Європи.

Зокрема, президент Росії Володимир Путін пообіцяв збільшити поставки газу і сказав, що "Північний потік-2" може бути запущений "на наступний день після" такого схвалення.

Що було раніше

У грудні 2019 року Москва та Київ домовилися про продовження транзиту російського газу через українську територію на період з 2020 по 2024 рік з можливістю продовження угоди ще на 10 років. Контракт передбачає транзит 65 млрд. куб. м газу у 2020 році та 40 млрд куб. м щорічно з 2021 року до 2024 року. Домовленість про транзит передбачає принцип "качай або плати", коли плата за транзит стягується в обсязі заброньованих потужностей, навіть якщо фактичне прокачування виявиться меншим. Транзит російського газу до Європи через українську газотранспортну систему минулого року становив 55,8 млрд. куб. м, що стало найнижчим показником за останні 30 років.

Тим часом різке зростання цін на енергоносії в поєднанні з недопоставками викликали звинувачення з боку європейських офіційних осіб в тому, що Росія обмежує поставки, щоб чинити тиск на владу з метою сертифікації нового трубопроводу.

Українські Національні Новини

Новини Світу