ukenru
gazprom-niderlandskiy-scho-mig-areshtuvati-sud-i-pri-chomu-tut-turetskiy-potik

"Газпром" нідерландський: що міг арештувати суд і до чого тут "Турецький потік"

 • 20278 переглядiв

КИЇВ. 5 червня. УНН. Суд арештував нідерландські активи російського ПАТ "Газпром" для виплати НАК "Нафтогаз України" 2,6 млрд дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу. На сьогоднішній день у Нідерландах зареєстрована низка компаній, безпосередньо пов'язаних з "Газпромом", пише УНН.

Gazprom EP International BV (Gazprom International)

У 1998 році ВАТ "Газпром", РВО "Зарубежнефть" і ВАТ "Стройтрансгаз" заснували спільне підприємство ЗАТ "Зарубежнефтегаз". Метою створення цього підприємства стало дотримання інтересів її засновників у їхніх зарубіжних проектах.

У 2007 році "Газпром" викупив частки партнерів і перейменував тепер уже своє дочірнє підприємство в ЗАТ "Газпром Зарубежнефтегаз". Компанія вела роботи в країнах Центральної і Південно-Східної Азії, а також на території Індії.

У 2007 році в Нідерландах була зареєстрована компанія Gazprom EP International BV, завданням якої було також представляти інтереси "Газпрому" в міжнародних upstream-проектах, але в інших регіонах - в Африці і Південній Америці.

Таким чином, у структурі Групи "Газпром" утворилися дві компанії, які виконують аналогічні функції в різних регіонах.

У лютому 2011 року в ВАТ "Газпром" було прийнято рішення з метою оптимізації проектної діяльності за межами Росії зосередити всі зарубіжні проекти під управлінням однієї компанії - Gazprom EP International BV, яка була призначена єдиним спеціалізованим підприємством по реалізації проектів "Газпрому" в області пошуку, розвідки і видобутку вуглеводнів за межами Російської Федерації.

Наразі Gazprom EP International BV (Gazprom International) - оператор зарубіжних проектів "Газпрому" в області пошуку, розвідки та розробки родовищ вуглеводнів - веде діяльність майже в двох десятках країн на чотирьох континентах і бере участь в реалізації близько 40 проектів різного масштабу. Ключовими з них називаються проекти в Алжирі, В'єтнамі, Болівії, Узбекистані, Таджикистані, Киргизії, а також на шельфі Північного моря (британський, нідерландський і датський сектори) і в Бангладеш.

Якщо коротко, то основним завданням Gazprom EP International BV є пошук і придбання для "Газпрому" нових активів по всьому світу.

Gazprom International Training BV

Тренінговий підрозділ з підготовки кваліфікованих кадрів для Gazprom EP International BV.

South Stream Transport BV

Мабуть, найцікавіша компанія "Газпрому", зареєстрована в Нідерландах. Саме ця компанія реалізує проект "Турецький потік" - газопровід з російської Анапи до Туреччини.

Нагадаємо, "Турецький потік" - газопровід, який повинен складатися з двох ниток і пройти по дну Чорного моря.

Протяжність трубопроводу становитиме близько 1100 кілометрів. Станом на квітень 2018 року було прокладенл 62% від двох ниток морської ділянки газопроводу. Прокладка морської ділянки першої нитки завершилася 30 квітня 2018 року. Наприкінці травня було оголошено, що Росія і Туреччина домовилися про будівництво сухопутної частини газопроводу.

Gazprom Achim і Gazprom Export Achim

Компанії, створені в 2014 році для участі в проекті з розробки та освоєння ділянок 4А і 5А ачимовських покладів Уренгойського нафтогазоконденсатного родовища, що вважається третім у світі за величиною газових запасів.

Слід зазначити, що раніше повідомлялося про замороження Швейцарією акцій проектних компаній морських газопроводів "Північний потік" і "Північний потік-2". Йдеться про накладення забезпечувальних заходів на акції Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG.

Українські Національні Новини

Економіка