ukenru
galuschenko-zaklikav-krayini-g7-vvesti-sanktsiyi-proti-rosatoma-cherez-situatsiyu-na-zaes

Окупація ЗАЕС: Галущенко закликав країни G7 ввести санкції проти "росатому"

 • 144714 переглядiв

КИЇВ. 6 жовтня. УНН. Міністр енергетики України Герман Галущенко закликав ввести санкції проти російської компанії "росатому" через наміри росії "юридично закріпити" окупацію Запорізької АЕС. Відповідні листи він надіслав МАГАТЕ, єврокомісару з питань енергетики Кадрі Сімсон та профільним міністрам країн G7, передає УНН.

Цитата

"росатом" та інші підконтрольні їм юридичні особи підпадають під санкції в Україні. Ми закликаємо всі держави також зробити такий крок, щоб зупинити незаконну діяльність цієї компанії. Ми звертаємось до наших міжнародних партнерів, в тому числі ЄС та держав, що в нього входять, включити представників російської атомної промисловості до наступного пакету санкцій", – ідеться у зверненні міністра.

Деталі

Галущенко підкреслив, що російська федерація як країна, яка вдається до ядерного тероризму, має бути повністю позбавлена привілеїв і прав членства в МАГАТЕ відповідно до статуту організації.

"Ми закликаємо міжнародне співтовариство, включаючи МАГАТЕ, не вдаватися до кроків (це стосується й обміну інформацією та технологіями), які так чи інакше могли б легітимізувати незаконну присутність російського військового чи цивільного персоналу на об’єкті", – додав міністр.

Він зазначив, що "указ" путіна створити окрему юридичну особу для нібито експлуатації ЗАЕС – порушення міжнародного права та основних принципів ядерної безпеки. За словами Галущенка, росія після окупації ЗАЕС викраде зі станції ядерні та радіоактивні матеріали.

Нагадаємо

Вчора, 5 жовтня, путін підписав "указ" про передачу Запорізької АЕС під управління росії. За даними ЗМІ, "росатом" вже призначив свого "директора" на окупованій електростанції.

НАЕК "Енергоатом" назвала дії диктатора "нікчемними, абсурдними та неадекватними" і наголосила, що ЗАЕС і далі працюватиме в Україні.

Українські Національні Новини

Суспільство