ukenru
ft-rosiya-vagayetsya-kupuvati-v-iranu-balistichni-raketi-cherez-poboyuvannya-scho-soyuzniki-ukrayini-u-vidpovid-nadadut-atacms

FT: росія вагається купувати в Ірану балістичні ракети через побоювання, що союзники України у відповідь нададуть ATACMS

 • 950759 переглядiв

КИЇВ. 6 березня. УНН. Іран відправив росії сотні безпілотників, які були використані країною-агресором для атаки на об'єкти інфраструктури України. Західні чиновники переконані, що Тегеран відкритий для подальшої військової співпраці з москвою, однак остання утримається від закупівель іранських балістичних ракет великої дальності через побоювання, що союзники Києва у відповідь нададуть ATACMS, повідомляє УНН з посиланням на Financial Times.

Деталі

Нещодавно Сполучені Штати посилили застереження щодо поглиблення російсько-іранської військової співпраці, тоді як європейські дипломати висловили занепокоєння Тегерану. Посол США в НАТО Джуліана Сміт заявила, що західні союзники вважають ці відносини "надзвичайно тривожними".

"Ця ситуація, очевидно, дуже непокоїть усіх нас. Це тема розмов всередині альянсу. І ми продовжуватимемо посилати Ірану сигнали про небезпеку підтримки росії матеріальною підтримкою в її атаках і війні всередині України", - сказала вона.

Повідомляється, що такі застереження відповідають діям Заходу з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, коли союзники Києва оприлюднили безпрецедентну кількість секретних розвідданих, намагаючись підірвати, запобігти та стримати росію та її потенційних союзників. Однак, офіційні особи визнають, що москва може змінити свою позицію щодо іранських балістичних ракет, оскільки дефіцит її власних високоточних боєприпасів стає гострішим, а внутрішнє виробництво скорочується.

За словами європейського чиновника, російські військові вже були стурбовані своєю здатністю підтримувати війну, оскільки запаси ракет і артилерії скоротилися вдвічі у порівнянні з кінцем 2022 року. Він додав, що окупанти перебувають у "жахливій ситуації, їм потрібні ракети.

Західні чиновники та аналітики розповіли FT, що Тегеран і москва розглядали можливість обміну сучасної російської зброї на балістичні ракети, але ці переговори зайшли в глухий кут, частково через потенційні наслідки такої угоди для обох сторін. Іранські балістичні ракети Fateh-313 і Zulfiqar мають радіус дії 500 км і 700 км відповідно і додадуть маси, якщо не розширених можливостей, вичерпаним запасам ракет рф.

"Були дискусії про балістичні ракети, але поки що вони цього не зробили. Європейці їм сказали, що наслідки будуть дуже серйозними. США також провели червону лінію", — сказав директор проєкту з Ірану центру Crisis Group Алі Ваез.

Водночас військові аналітики заявили, що публічні попередження Заходом Тегерану матимуть обмежений вплив, враховуючи, що проти Ірану оголошені ширші санкції. Представник оборонного відомства США сказав, що Тегеран є "одним з небагатьох", хто "має бажання" продавати росії зброю.

Нагадаємо

Директор ЦРУ США Вільям Бернс заявив 26 лютого, що союз між росією та Іраном "розвивається досить швидко", і назвав те, що відбувається, "тривожним".

Українські Національні Новини

Новини Світу