ukenru
frantsuzi-khochut-zdavati-porozhni-plyashki-za-groshi

Французи хочуть здавати порожні пляшки за гроші

 • 55665 переглядiв

КИЇВ. 8 лютого. УНН. Франція розглядає можливість впровадження в країні депозитної системи збору тари. Про це повідомляє ENDS Europe, передає УНН.

Французи збираються скористатися досвідом Норвегії і Швеції, де вже кілька років збір порожніх пляшок здійснюється за допомогою спеціальних автоматів. Система приймає практично будь-які скляні та пластикові пляшки, а також жерстяні банки. Після прийому тари спеціальні автомати повертають людям частину грошей, сплачених при купівлі напою.

Зараз жителі Франції щорічно продукують 335 тис. тонн пластикових відходів. До 2025 року Франція планує домогтися 100% переробки пластику, що використовується на її території.

Нагадаємо, багато розвинених країн світу вирішують проблему накопичення пластику за допомогою депозитної (заставної) системи збору тари. Вона діє в Швеції, Німеччині, Норвегії, Фінляндії, Данії, Естонії. Наприклад, у Норвегії завдяки цій системі збирають 95% тари, у Фінляндії - 93,3%, а в Данії - 89%.

Українські нардепи пропонують перейняти успішний досвід цих країн. У ВР зареєстрований законопроект №5614 "Про систему збору та утилізації тари", однак його досі не розглянули.

У той же час переймати такий підхід до збору тари взялися в Білорусі. І рухаються вони значно швидше України, і впровадити її планують уже в 2020 році.

Українські Національні Новини

Новини Світу