filippini-viklikali-posla-kitayu-cherez-obstrili-z-vodometiv-yikhnikh-suden

Філіппіни викликали посла Китаю через обстріли з водометів їхніх суден

 • 238915 переглядiв

КИЇВ. 7 серпня. УНН. Філіппіни викликали посла Пекіна в понеділок після того, як китайська берегова охорона заблокувала і обстріляла з водометів філіппінські судна в спірному Південно-Китайському морі. Про це заявив президент Фердинанд Маркос, повідомляє France 24, пише УНН.

Цитата

"Наш міністр закордонних справ викликав сьогодні посла Хуана і передав йому вербальну ноту, включаючи фотографії та відео про те, що сталося, і ми чекаємо на його відповідь", - сказав Маркос. журналістам.

Деталі

Інцидент стався в суботу, коли філіппінська берегова охорона супроводжувала чартерні судна, що перевозили їжу, воду, паливо та інші припаси для філіппінських військових, дислокованих на мілині на островах Спратлі.

Філіппінські військові та берегова охорона звинуватили китайську берегову охорону в порушенні міжнародного права, заблокувавши і обстрілявши з водометів місію з поповнення запасів, що завадило одному з чартерних суден дістатися мілини.

Китай заявив, що вжив "необхідних заходів" проти філіппінських суден, які "незаконно" увійшли в його води.

Зазначається, що Пекін претендує на майже всю акваторію Південно-Китайського моря, через яке щорічно проходить торгівля на трильйони доларів, і ігнорує рішення міжнародного суду від 2016 року про те, що його претензії не мають жодних правових підстав.

Доповнення

Державний департамент США в неділю засудив дії Китаю, заявивши, що вони були здійснені береговою охороною і "морською міліцією", і що вони безпосередньо загрожують регіональному миру і стабільності.

Великобританія, Австралія, Канада і Європейський Союз також розкритикували дії Пекіна.

Додамо

Суботній інцидент став першим з листопада 2021 року, коли китайська берегова охорона застосувала водомети проти філіппінської місії з поповнення запасів на островах Спратлі.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Дубінський прибув на допит до ДБР

     • 330169 переглядiв

    Українські розвідники розповіли про успіхи на Херсонщині

     • 222072 переглядiв

    В ОВА показали наслідки обстрілу багатоповерхівки у Херсоні

     • 244500 переглядiв

    Гуменюк пояснила велику стратегію Сил оборони

     • 249742 переглядiв

    Україна повернула додому з полону ще 22 воїнів

     • 205811 переглядiв