ukenru
filaret-rozpoviv-pro-spivpratsyu-tserkvi-z-kdb-i-pogrozi-rozstrilom

Філарет розповів про співпрацю церкви з КДБ і погрози розстрілом

 • 16716 переглядiв

КИЇВ. 23 грудня. УНН. Усі православні ієрархи в Радянському Союзі були змушені співпрацювати з Комітетом державної безпеки (КДБ). В іншому випадку, священнослужителі не могли повноцінно виконувати свої обов'язки, тому що їх рішення не мали юридичної сили. Про це розповів в ефірі "Радіо Свобода" патріарх Філарет, передає УНН.

"Не було жодного єпископа, який не мав би контактів з ними. Якщо він не мав контактів, то він не був єпископом. Тому, якщо хтось із архієреїв тих скаже, що він не мав контактів (з КДБ - ред.), то це означає, що він говорить неправду. Я це точно знаю", - сказав патріарх.

За його словами, без згоди радянських спецслужб ієрархи не могли призначити жодного священнослужителя.

"Без згоди КДБ не ставили ні архієреїв, ні священиків. Треба було з ними узгоджувати всі призначення. Тому і була реєстрація. Указ архієрея був недійсним, якщо немає реєстрації. Тому для того, щоб мати реєстрацію, треба було домовитися з ними, щоб вони погодилися на посвяту того чи іншого єпископа і призначення того чи іншого священика", - розповів Філарет.

Однак навіть за таких умов, наголосив Філарет, йому вдавалося не порушувати таємницю сповіді, хоча одного разу через таку непоступливість йому погрожували розстрілом. Така загроза була від співробітників спецслужб через відмову доносити на людей.

"Від мене на початку вимагали, щоб я їм відкривав те, що мені будуть люди говорити на сповіді. Я сказав: ні, священик повинен зберігати таємницю сповіді. Тоді він виймає пістолет, кладе на стіл і каже: ми можемо вас розстріляти. Я йому на це сказав: можете розстріляти мене, але для мене не має значення, помру я зараз, ви мене розстріляєте, або я доживу до глибокої старості, а виконувати ці ваші умови не буду", - розповів Філарет.

Філарет додав, що після цього випадку його переслідування припинилися, проте контактувати з КДБ все одно доводилося.

"Але церква пройшла цей період і перемогла", - підсумував він.

Нагадаємо, Святійший Філарет заперечив заявам митрополита Луцького і Волинського Михаїла, який зняв свою кандидатуру перед фінальним голосуванням при обранні предстоятеля нової Православної церкви України, про шантаж.

Українські Національні Новини

Політика